Naše bezpečnost není samozřejmost: Úlohou každého z nás by měla být ochrana právního státu.

20. června 2023

Na dnešní bezpečnostní konferenci na Pražském hradě, kterou již po desáté organizovala organizace Jagello 2000, jsem měla příležitost sdílet svůj pohled na stav národní bezpečnosti České republiky, a to především z pohledu krajské političky. V úvodu jsem zdůraznila, jak důležité je, že téma bezpečnosti se stává předmětem celospolečenské debaty, protože naše bezpečnost opravdu není samozřejmost.

Česko musí reagovat na stále nové bezpečnostní hrozby. Od února 2022 jsme svědky útočné války vedené Ruskem na Ukrajině. Jen pár hodin cesty autem od našich hranic dopadají rakety. Máme za sebou zkušenost s ruskými tajnými službami - zinscenovaným výbuchem muničního skladu ve Vrběticích. Česko nesmí před nepřátelským působením Ruska zavírat oči. Nesmíme je zavírat ani před působením a mocenským vzestupem jiných nedemokratických režimů, především pak Číny. Víme, že vliv Číny a Ruska ve světě narůstá. Čína posiluje svůj ekonomický vliv především prostřednictvím přímých investic a společně s Ruskem se snaží podporovat režimy, které nedodržují lidská práva a právní stát, a s jejich pomocí oslabovat vliv jiných světových mocností.

Bezpečnost České republiky se opírá o několik silných pilířů. Prvním z nich je naše členství v Evropské unii. Dalším je pak naše aktivní účast v systému kolektivní obrany NATO. O naši bezpečnost se stará i bezpečnostní profesionální aparát státu a čeští diplomaté stojí v první linii připraveni vystoupit vždy, kdy je možné předejít ozbrojenému konfliktu vyjednávací silou. Posledním a neméně důležitým pilířem národní bezpečnosti jsme i my sami.

Národní bezpečnost dnes prostupuje všemi úrovněmi veřejné správy a samosprávy. Stává se záležitostí široké občanské společnosti, dotýká se každého z nás. Naše bezpečnost už totiž dávno není jen o počtu vojáků, počtu tanků nebo zásobách munice. Naše bezpečnost spočívá i v naší schopnosti spolupracovat s našimi partnery. Spočívá také v účinné obraně vůči hybridním hrozbám. Právě u tohoto typu hrozeb se na chvíli zastavím.

Žijeme v globalizovaném světě, ve kterém už se nevede válka pouze fyzicky ale hybridně. Ruský agresor zpochybňuje právo Ukrajiny na existenci a fakticky vede koloniální válku. Spolu s tím Rusko vyvolává globálně napětí, kterým se snaží destabilizovat další regiony – důsledky pak pociťuje celý svět: ekonomické dopady, energetická a potravinová krize, nejistoty v důsledku hybridních a informačních operací.

Jako krajská a komunální politička jsem v dennodenním kontaktu s občany a proto si u bezpečnosti uvědomuji především její občanský rozměr.

Na úrovni samospráv v posledních letech řešíme nárůst útoků na systémy krajských nemocnic, městských úřadů a dalších institucí. Není to tak dávno, co jsme kvůli narušení dodavatelských řetězců řešili výpadky zdravotnických pomůcek. Jsou to incidenty, které mají přímý dopad na bežné životy našich občanů. Naše společnost se navíc v posledních letech stala svědkem rozsáhlých dezinformačních kampaní. Jako politička za Piráty jsem vždy vnímala internet jako prostředek pro svobodné sdílení informací. V současnosti se však setkáváme s případy, kdy jsou tyto svobody zneužívány k šíření strachu a nenávisti, k útokům na samotné pilíře naší demokratické společnosti.

A právě zde bych chtěla zdůraznit roli občanů a aktérů občanské společnosti. Jako občanům nám právní stát garantuje práva a svobody. Úlohou každého z nás by mělo být pomáhat právní stát chránit. A někdy stačí jen malé kroky. Vzdělávat se, informovat se, vést otevřený dialog. Ověřovat si informace a nevěřit zkratkovitým řešením.

Pomoci může i dobře nastavený systém vzdělávání, budování informační gramotnosti a správně nastavená komunikace státu vůči občanům. Bezpečnost České republiky je v rukou každého z nás, i my jsme její součástí – hlavně v době, kdy kromě probíhající války nedaleko našich hranic čelíme bezprecedentním útokům na naší kritickou infrastrukturu ze strany Ruska v jeho hybridní válce proti demokratickým zemím.

Pomoci může i dobře nastavený systém vzdělávání, budování informační gramotnosti a správně nastavená komunikace státu vůči občanům. Bezpečnost České republiky je v rukou každého z nás, i my jsme její součástí.– hlavně v době, kdy kromě probíhající války nedaleko našich hranic čelíme bezprecedentním útokům na naší kritickou infrastrukturu ze strany Ruska v jeho hybridní válce proti demokratickým zemím.

Česko musí adekvátně reagovat na nové bezpečnostní výzvy, zejména s ohledem na probíhající konflikt na Ukrajině, který je od našich hranic vzdálen pouze několik hodin cesty autem. Nesmíme zapomínat na zkušenosti naší země s ruskými tajnými službami, například zin výbuchem muničního skladu ve Vrběticích. Tato událost nám jasně ukázala, že nesmíme zavírat oči před agresivním jednáním Ruska. Stejný princip musíme uplatňovat i vůči mocenskému vzestupu jiných nedemokratických režimů, především pak Číny.

V současnosti jsme svědky narůstajícího vlivu Číny a Ruska na mezinárodní scéně. Obě tyto země se snaží podporovat režimy, které nedodržují lidská práva a právní stát, a s jejich pomocí oslabovat vliv jiných světových mocností. Jako Česká republika musíme být aktivní v rámci EU a zasadit se o to, aby EU maximálně využívala své možnosti působení, včetně strategické komunikace. S tím souvisí i náš závazek směrem k výdajům na obranu.

Naše bezpečnost je založena na několika silných pilířích, mezi něž patří členství v EU, naše aktivní účast v systému kolektivní obrany NATO a silné transatlantické vazby, které se nám v poslední době daří oživovat a především utvrzovat fakt, že jako Česká republika patříme mezi demokratické země. Nesmíme zapomínat na bezpečnostní a diplomatický aparát státu, který zajišťuje koordinaci s našimi spojenci. Jako občané a aktéři občanské společnosti hrajeme klíčovou roli v národní bezpečnosti a je naší povinností chránit právní stát.

V dnešní době je bezpečnost klíčovou otázkou na všech úrovních veřejné správy a samosprávy. Nejde už jen o počet vojáků, tanků nebo zásob munice. Naše bezpečnost spočívá také v naší schopnosti kooperovat s našimi partnery a v účinné obraně proti hybridním hrozbám, jako jsou například dezinformační kampaně, které mají přímý dopad na životy našich občanů. I umělá inteligence může být bezpečnostní hrozbou, a to především v rovině jejího zneužití proti demokratickým státům a jejich občanům.

Má pozice krajské a komunální političky mi umožňuje být v denodenním kontaktu s občany, a proto si velmi uvědomuji občanský rozměr bezpečnosti. Je důležité, abychom se jako společnost neustále vzdělávali, informovali se a vedli otevřený dialog. Bezpečnost České republiky je v rukou každého z nás, a i my jsme její součástí.

Vysočinské střední školy jsou nejúspěšnější v příjímání studentů

Jihlava 15.5. 2024 - Podle dat vydaných MŠMT je Kraj Vysočina spolu s Ústeckým krajem nejúspěšnější v příjímání uchazečů na střední školy. Oproti minulému roku se situace celostátně zlepšila a v 1. kole přijímacího řízení bylo na střední Školy umístěno 94 % zájemců. V Kraji Vysočina to bylo dokonce přes 97 %.

Piráti posouvají sociální podnikání ve Sněmovně i na Vysočině

V den, kdy Sněmovnou prošel prvním čtením zákon o integračním sociálním podnikání, podepsala Hana Hajnová, pirátská náměstkyně hejtmana, Memorandum sociálního podnikání v Kraji Vysočina. Čtvrtek 2. května tak významně posunul dosud neřešenou problematiku ukotvení sociálního podnikání v české legislativě. Díky tomu se zlepší podmínky pro zaměstnávání osob, které to mají z mnoha důvodů na trhu práce těžší.