15. Mladá univerzita 2024 volá !

Letošní, již 15. ročník letní česko-rakouské Mladé univerzity Waldviertel-Vysočina se koná 4. až 9. srpna 2024 v kampusu v dolnorakouském Raabsu. Opět nebude chybět ani oblíbený středeční výlet do Jihlavy. Letošní motto je "Přátelství bez hranic". Akce je určena pro děti od 11 do 14 let, ubytování a celodenní stravování je zajištěno v příjemném rodinném hotelu JUFA Raabs  kousek od českých hranic. Dopoledne probíhají zajímavé, do češtiny tlumočené přednášky, na které navazují odpolední praktické workshopy či exkurze dle vlastního výběru účastníků. Při nich se dětem věnují zkušení, česky hovořící vedoucí, není tedy třeba ovládat cizí jazyky. Večerní program zahrnuje oblíbenou diskotéku, návštěvu bazénu, táborák či přípravu programu na závěrečnou slavnost, která probíhá i s účastí rodičů a sourozenců. Tradiční exkurze do Jihlavy nabídne také zajímavé přednášky a workshopy. Více informací na https://www.jungeuni-waldviertel.at/ a přihlášky na https://jupretix.uber.space/ju/cz24/ . Přeshraniční projekt pro děti dlouhodobě podporuje Kraj Vysočina, vznikl již v roce 2009 v rámci Dolnorakouské zemské výstavy. Měl jsem možnost se podílet na organizaci této vzdělávací akce a mohu ji jen doporučit. Přeji krásné jaro a účastníkům Mladé univerzity poučný a zajímavý pobyt v Rakousku i na Vysočině.

Ten článek byl originálně napsán pro Kraj Vysočina.

Vesnicí roku 2024 Kraje Vysočina je obec Smrčná

Kraj Vysočina již zná svou letošní krajskou Vesnici roku. Dnes krátce před polednem vyhlásila krajská komise soutěže Vesnice roku vítěze za Kraj Vysočina. Titul Vesnice roku Kraje Vysočina 2024 ponese obec Smrčná na Jihlavsku, kde trvale žije 470 obyvatel a v předcházejících ročnících obec již získala oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu a modrou stuhu za příkladný společenský život.

Nejlepší odpad je ten, který nevznikne. Díky pirátskému SWAPu v Pelhřimově se podařilo zachránit 200 kg věcí

V Pelhřimově se v neděli 19. května konal swap na venkovní scéně Kulturního domu Máj. Akci organizovalo místní sdružení Pirátské strany. Na výměnu bylo celkem přijato neuvěřitelných 285 kg nepotřebných věcí, které lidé donesli. Z toho se podařilo zachránit ještě neuvěřitelnějších 200 kilogramů oblečení, knih, hraček nebo sportovního vybavení. V duchu pirátského hesla, že nejlepší odpad je ten, který nevznikne, jsme zase o kousek pomohli ulevit našemu životnímu prostředí a zároveň pomohli několika desítkám Pelhřimáků a Pelhřimaček k novému oblečení nebo například vybavení domácnosti.

Moravské Budějovice odměněny veřejností za své webové stránky

Nedávno proběhlo na konferenci ISSS vyhlášení každoroční soutěže Zlatý erb. Soutěž oceňuje webové portály měst a obcí. Letošní ročník byl zaštítěn Svazem měst a obcí, Asociací krajů a Sdružením místních samospráv. V kategorii veřejnosti byl oceněn web Moravských Budějovic, na kterém se podílel radní Moravských Budějovic a Pirát, Tomáš Veverka.