Vysočinské střední školy jsou nejúspěšnější v příjímání studentů

Jihlava 15.5. 2024 - Podle dat vydaných MŠMT je Kraj Vysočina spolu s Ústeckým krajem nejúspěšnější v příjímání uchazečů na střední školy. Oproti minulému roku se situace celostátně zlepšila a v 1. kole přijímacího řízení bylo na střední Školy umístěno 94 % zájemců. V Kraji Vysočina to bylo dokonce přes 97 %.

Byly jsme relativně dobře připraveni už na loňský nátlak, kdy jsme zvládli přijímací řízení bezproblémově. Každopádně jsme pokračovali v trendu navyšování kapacit poptávaných oborů o 1121 míst. Kromě rozšíření gymnázií jsme založili 7 nových lyceí a také nové obory jako praktická sestra v Pelhřimově či IT v Havlíčkově Brodě,” komentuje změny krajský radní pro školství Jan Břížďala (Piráti).

Do prvních ročníků středních škol se hlásilo 4 722 deváťáků, nepřijatých jich je aktuálně 122. Toto číslo je nejnižší napříč jednotlivými kraji, pro srovnání, v Praze a Středočeském kraji musí hledat svoji střední školu až v dalších kolech přijímacího řízení celkem 2 769 uchazečů.

Vesnicí roku 2024 Kraje Vysočina je obec Smrčná

Kraj Vysočina již zná svou letošní krajskou Vesnici roku. Dnes krátce před polednem vyhlásila krajská komise soutěže Vesnice roku vítěze za Kraj Vysočina. Titul Vesnice roku Kraje Vysočina 2024 ponese obec Smrčná na Jihlavsku, kde trvale žije 470 obyvatel a v předcházejících ročnících obec již získala oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu a modrou stuhu za příkladný společenský život.

Nejlepší odpad je ten, který nevznikne. Díky pirátskému SWAPu v Pelhřimově se podařilo zachránit 200 kg věcí

V Pelhřimově se v neděli 19. května konal swap na venkovní scéně Kulturního domu Máj. Akci organizovalo místní sdružení Pirátské strany. Na výměnu bylo celkem přijato neuvěřitelných 285 kg nepotřebných věcí, které lidé donesli. Z toho se podařilo zachránit ještě neuvěřitelnějších 200 kilogramů oblečení, knih, hraček nebo sportovního vybavení. V duchu pirátského hesla, že nejlepší odpad je ten, který nevznikne, jsme zase o kousek pomohli ulevit našemu životnímu prostředí a zároveň pomohli několika desítkám Pelhřimáků a Pelhřimaček k novému oblečení nebo například vybavení domácnosti.

Moravské Budějovice odměněny veřejností za své webové stránky

Nedávno proběhlo na konferenci ISSS vyhlášení každoroční soutěže Zlatý erb. Soutěž oceňuje webové portály měst a obcí. Letošní ročník byl zaštítěn Svazem měst a obcí, Asociací krajů a Sdružením místních samospráv. V kategorii veřejnosti byl oceněn web Moravských Budějovic, na kterém se podílel radní Moravských Budějovic a Pirát, Tomáš Veverka.