Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Jihlavě zahájilo provoz

2. března 2022
Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Jihlavě zahájilo provoz

Jihlava, 2. března 2022, Foto zdroj: Kraj Vysočina - Uprchlíci z Ukrajiny mohou od dnešního dne využívat pracoviště Krajského asistenčního centra pomoci, které bylo otevřeno v Jihlavě. Své sídlo našlo v Jihlavě na adrese Tolstého 15. Uprchlíci najdou v asistenčním centru služby cizinecké policie, odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR, pracoviště Všeobecné zdravotní pojišťovny a Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina.

„Fungování pracoviště asistenčního centra pomoci je koncipováno tak, aby nutné agendy byly dostupné na jednom místě a časově na sebe navazovaly. Na každém z připravených pointů se zdrží klient pouze po nezbytně nutnou dobu. Veškeré nutné formuláře s ním připraví a vyplní asistenti ve vstupních prostorách centra,“ popisuje postup náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová.

Dnes do 17:00 zvládlo Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině odbavit 110 lidí. Aktuální provozní doba je od 7 do 19 hodin, přičemž poté je možné využít zázemí vstupních prostor, které budou celou noc střeženy Policií ČR.

„Krajským asistenčním centrem musí projít úplně všichni Ukrajinci, kteří sem v těchto posledních dnech přišli. Platí to jak pro nově příchozí, ale i ty, kteří tu jsou už několik dnů. Aby se mohli dostat například do systému našeho zdravotního pojištění, tak musí přijít a proběhnout si všemi razítky. Víme, že někteří Ukrajinci již mají vízum v pasech, že už si to vyřídili na cizinecké policii. „Minou zde jedno stanoviště“, které je zde nachystané a půjdou až na ty následné,“ doplňuje Hana Hajnová.

V asistenčním centrum na Tolstého 15, Jihlava jsou poskytovány služby následujících agend:

Pracoviště 1: Cizinecká policie (k dispozici 4 pracoviště)

• Zanesení údajů do cizineckého informačního systému doba odbavení na tomto pracovišti je cca 5 min., doba je závislá na potřebě pořízení fotodokumentace

• nutné doklady: platný cestovní pas přihlašovací formulář (s klienty vyplní pracovníci/asistenti ve vstupních prostorách centra)

Pracoviště 2: Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR (k dispozici 2 pracoviště)

• vyřízení pobytového povolení / dlouhodobé vízum, status uprchlíka doba odbavení na tomto pracoviště je cca 15 min.

• nutné doklady: platný cestovní pas a žádost (s klienty na místě vyplní pracovníci/asistenti ve vstupních prostorách centra)

Pracoviště 3: Všeobecná zdravotní pojišťovna (k dispozici 2 pracoviště)

• doba odbavení na tomto pracovišti je cca 10 min. s vyřízeným dlouhodobým vízem (statutem uprchlíka) bude vydáno potvrzení o zařazení do veřejného zdravotního pojištění

Pracoviště 4: Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina

• možnost vyřízení přepravy do ubytovacích prostor, pokud klient není ubytován u jiných osob nebo v jiném ubytovacím zařízení

• v současné době jsou cizinci umisťováni většinou nejprve do uprchlického zařízení ve Vyšních Lhotách u Frýdku-Místku na území Moravskoslezského kraje. Jejich dopravu z Jihlavy do uprchlického zařízení zajišťuje HZS Kraje Vysočina

V rámci společných prostor centra koordinuje plynulost odbavování klientů desítka asistentů, kteří jsou schopni komunikovat v ukrajinštině. Na místě je k dispozici pomoc psychologa. Centrum nabízí základní občerstvení a nápoje.

Vysočinské střední školy jsou nejúspěšnější v příjímání studentů

Jihlava 15.5. 2024 - Podle dat vydaných MŠMT je Kraj Vysočina spolu s Ústeckým krajem nejúspěšnější v příjímání uchazečů na střední školy. Oproti minulému roku se situace celostátně zlepšila a v 1. kole přijímacího řízení bylo na střední Školy umístěno 94 % zájemců. V Kraji Vysočina to bylo dokonce přes 97 %.

Piráti posouvají sociální podnikání ve Sněmovně i na Vysočině

V den, kdy Sněmovnou prošel prvním čtením zákon o integračním sociálním podnikání, podepsala Hana Hajnová, pirátská náměstkyně hejtmana, Memorandum sociálního podnikání v Kraji Vysočina. Čtvrtek 2. května tak významně posunul dosud neřešenou problematiku ukotvení sociálního podnikání v české legislativě. Díky tomu se zlepší podmínky pro zaměstnávání osob, které to mají z mnoha důvodů na trhu práce těžší.