Červen ve Sněmovně z pohledu Jana Pošváře

11. července 2019
Červen ve Sněmovně z pohledu Jana Pošváře

Praha, 11. července 2019 - Hned na začátku pekelného horkého června nás čekalo dlouhé hlasování o rozšíření EET navržené vládou, tzv. třetí a čtvrtá vlna. Hlasovali jsme ve třetím čtení o všech druzích činností, na které má dopadnout. Nakonec se podařilo vyloučit alespoň vánoční prodej kaprů a sociální služby. Většina poctivých drobných podnikatelů bude čekat další zbytečná byrokracie a ti nepoctiví, kteří nepřiznávali platby v hotovosti, se tímto nezmění. Stejně tak se nepodařilo zastavit vládou podporovaný hazard - Účtenkovku.

Co se nám, ale podařilo, bylo prosazení novely zákona o zemědělství, která upravuje fungování Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Díky schválení našeho návrhu dojde k zásadnímu ztransparentnění činnosti fondu, který nově bude poskytovat veřejné informace v režimu open data.

Vysoké teploty nezastavily ani jednání výborů. Například na kontrolním výboru jsme probrali mimo jiné výroční zprávu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových za rok 2018. Proč to zmiňuji? Protože to je první úřad, co mě začal bavit. Fungují, informují, a to i na sociálních sítích. Prostě sexy úřad.

Den na to jednal zemědělský výbor, a to už tak sexy nebylo. Na programu jsme měli především lesní zákon. Drtivou většinu pozměňovacích návrhů liberalizující hospodaření v lese výbor nepřijal za své a do druhého čtení vyslal zákon v ne zcela uspokojivé podobě. Probírala se také příprava technické novely zákona o SPÚ na třetí čtení, kde můj pozměňovací návrh o zvýšení státní rezervy zemědělské půdy dostal nepřekvapivě nedoporučující stanovisko.

V rámci boje za kvalitní potraviny a za efektivní užití veřejných rozpočtů jsem interpeloval ministra zemědělství M. Tomana. Interpelace se týkala především státní značky KLASA. Domnívám se, že značka nenaplňuje svůj potenciál a že máme dost přeznačkováno. U některých značek pochybuji, že mají smysl. Čekáme na odpověď.

Zúčastnil jsem se také několika výjezdních zasedání. Se zemědělským výborem jsme navštívili výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský, kde jsme probírali problémy ovocnářů, především nízké výkupní ceny. Věděli jste, že z těch 30 korun v obchodě vidí zemědělec v lepším případě korun 5? Zbytek jsou náklady na skladování, obaly a vysoká marže obchodu. Kéž by všichni měli možnost kupovat jablka přímo od zemědělce.

V dalších dnech jsme se s podvýborem pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství setkali s Českým svazem včelařů, kde jsem si vytočil trochu toho medu a dozvěděl jsem se hodně zajímavých informací o chování včel. Poté z vlastní iniciativy jsem se opětovně setkal s předsedou ČZS Stanislavem Kozlíkem a projednával s ním vývoj zahrádkářského zákona. Dozvěděli jsme se také o problémech zahrádkářů v Olomouci, který budeme řešit v červenci.

Došlo taky na jeden velký koncert na Letné, protože bylo hezky. Vyústěním problémům vlády bylo hlasování o nedůvěře vládě. Nikoho zřejmě nepřekvapí, že jsem hlasoval pro vyslovení nedůvěry vládě. Proč důvěřovat vládě, pro kterou je největší majstrštyk zavedení EET pro všechny živnostníky?

Další úleva od byrokracie. Vláda schválila třetí antibyrokratický balíček připravený ministrem Michalem Šalomounem

Praha, 7. května 2024 – Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na vládě představil již třetí antibyrokratický balíček. Soubor dalších 29 opatření, která po předchozí konzultaci s jednotlivými ministerstvy kabinetu předložil, má za cíl zjednodušit život podnikatelům, živnostníkům i občanům. Sníží, nebo zmírní množství nadbytečných a zatěžujících povinností, které jim ubírají čas i energii. Schválený materiál navazuje na první a druhý balíček přijaté vládou v předchozích dvou letech a také na Programové prohlášení vlády „zrušit, co je v českém právu zbytečné nebo přestalo dávat smysl: povinnosti, razítka i samotné zákony.“

Známe výsledky Veřejného fóra Kraje Vysočina - vévodí nedostatek lékařů a témata životního prostředí

Jihlava 7.5.2024 - Zastupitelstvo Kraje Vysočina dnes vzalo na vědomí výsledky Veřejného fóra Zdravého Kraje Vysočina 2023, za nejpalčivější téma označili obyvatelé Vysočiny nedostatek lékařského i nelékařského personálu. “Veřejné fórum je už léty prověřený a účinný nástroj, jak zapojit občany do rozhodování a do diskuse o tom, jakými tématy by se mělo politické vedení samosprávy prioritně zabývat,” uvedla pirátská náměstkyně hejtmana Hana Hajnová, pod jejíž záštitou Veřejné fórum proběhlo. Kraj Vysočina uspořádal od roku 2010 už 7 veřejných fór ve spolupráci s Národní sítí Zdravých měst, které je součástí.