Břížďala: Problematiku duševního zdraví musíme brát vážně

Jihlava 2.5.2024 - Kraj Vysočina se snaží podporovat zdravé klima na školách, duševní zdraví žáků i zaměstnanců. To se neobejde bez kvalifikovaných psychologů či speciálních pedagogů. Na podporu jejich vzdělávání vyčlenil Kraj Vysočina finanční prostředky a kromě toho se snaží koordinovat jejich činnost.

V našem kraji jsme finančně podpořili vzdělávání zaměstnanců dvou školských poradenských zařízení - vysočinské pedagogicko-psychologické poradny a speciálně pedagogického centra a jihlavského centra, které má rovněž celokrajskou působnost,“ uvádí pirátský radní pro oblast školství Jan Břížďala. Celková výše poskytované podpory na vzdělávání psychologů a speciálních pedagogů činí 750 tis. Kč.

V reakci na útoky, ke kterým došlo loni v předvánočním čase na školách, byla hned zpočátku letošního roku svolána pracovní skupina k bezpečnosti a prevenci na školách. Jedním z jejich výstupů je bezpečnostní školení pro ředitele a zaměstnance škol, které bude příští měsíc provádět Policie ČR. Samostatně je řešena záležitost prevence.

Statistiky Národního ústavu duševního zdraví i kazuistiky případů z jednotlivých škol jsou závažné a jasně nám říkají, že problematiku duševního zdraví musíme brát vážně,“ apeluje Břížďala. Na základě doporučení ministerstva školství se aktuálně řeší zřízení pozice krajského koordinátora duševního zdraví a wellbeingu. Poskytovatelé programů primární prevence budou nyní vyzvání k efektivnější koordinaci svých vzdělávacích nabídek, které kraj bude více podporovat a nabízet směrem ke školám.

Vesnicí roku 2024 Kraje Vysočina je obec Smrčná

Kraj Vysočina již zná svou letošní krajskou Vesnici roku. Dnes krátce před polednem vyhlásila krajská komise soutěže Vesnice roku vítěze za Kraj Vysočina. Titul Vesnice roku Kraje Vysočina 2024 ponese obec Smrčná na Jihlavsku, kde trvale žije 470 obyvatel a v předcházejících ročnících obec již získala oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu a modrou stuhu za příkladný společenský život.

Nejlepší odpad je ten, který nevznikne. Díky pirátskému SWAPu v Pelhřimově se podařilo zachránit 200 kg věcí

V Pelhřimově se v neděli 19. května konal swap na venkovní scéně Kulturního domu Máj. Akci organizovalo místní sdružení Pirátské strany. Na výměnu bylo celkem přijato neuvěřitelných 285 kg nepotřebných věcí, které lidé donesli. Z toho se podařilo zachránit ještě neuvěřitelnějších 200 kilogramů oblečení, knih, hraček nebo sportovního vybavení. V duchu pirátského hesla, že nejlepší odpad je ten, který nevznikne, jsme zase o kousek pomohli ulevit našemu životnímu prostředí a zároveň pomohli několika desítkám Pelhřimáků a Pelhřimaček k novému oblečení nebo například vybavení domácnosti.

Moravské Budějovice odměněny veřejností za své webové stránky

Nedávno proběhlo na konferenci ISSS vyhlášení každoroční soutěže Zlatý erb. Soutěž oceňuje webové portály měst a obcí. Letošní ročník byl zaštítěn Svazem měst a obcí, Asociací krajů a Sdružením místních samospráv. V kategorii veřejnosti byl oceněn web Moravských Budějovic, na kterém se podílel radní Moravských Budějovic a Pirát, Tomáš Veverka.