Miroslav Vácha byl v Europarlamentu mluvit o problémech českého zdravotnictví

Minulý týden se Miroslav Vácha zúčastnil akce zaměřené na problémy evropských zdravotních systémů. Akce byla organizována EPSU (European Public Sector Unions) a odehrávala se na půdě evropského parlamentu. Jednotliví zástupci na akci prezentovali problémy jejich národních zdravotních systémů. Miroslav zde reprezentoval Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a mluvil o problémech českého zdravotnictví.

“Jakožto zástupce OSZSP ČR jsem ve svém projevu prezentoval problémy našeho zdravotního systému. Přesto že situace s kapacitami by se za posledních pár let mohla zdát lehce pozitivnější, trend nedostatku zdravotníků nelze popřít. Českému zdravotnictví stále chybí lidé a co je důležitější chybět čím dál více budou. V současnosti máme situaci kdy průměrný věk všeobecných sester je 47 let. Víme že 14% všeobecných sester a 19% dětských sester jsou starší 60 let a v bližších letech budou odcházet do důchodu.Vysvětluje svůj projev Vácha a dodává Nejen že tedy pravděpodobně dojde k navýšení tlaku na zdravotní systém v kombinaci se ztrátou kapacit. Problémem je také to, že prostředí ve zdravotnictví je velmi mentálně náročné, což je téma které považuji za důležité a na rozdíl od problému s financováním a stárnutím nedostatečně diskutované, například bossing je také aktuálním problémem”.

Konference se také zúčastnili reprezentace z různých dalších členských států EPSU, například Německa či Španělska. Zároveň akci předcházela demonstrace odborů v Brusselu, která se odehrála u příležitosti světového dne zdraví.

Bylo zajímavé vidět na kterých tématech se shodujeme a která jsou odlišná. Financování je samozřejmě do nějaké míry vždy problém, stejně tak stárnoucí populace, která je v některých, hlavně jižních zemích, ještě horší než u nás. Kolegové ze Španělska se potýkají s úbytkem zdravotního personálu v následujících letech a v hodnotách více než 40%. Důvodem je vysoký věk zdravotníků a odchody do důchodu. V našem státě je pak také například problémem že německé a rakouské prostředí nám konkuruje a velká část vzdělaných lidí má motivaci odejít do těchto zemí za lepšími platovými podmínkami.” dodává Vácha

Piráti dlouhodobě usilují o zlepšení situace v českém zdravotnictví a v Kraji Vysočina se na tom podílí také Miroslav Vácha. Nejen jako člen pirátské strany, ale také jako člen bezpečnostní a zdravotní komise Kraje Vysočina. Kraj má na starosti jeden z hlavních pilířů zdravotnictví a může se tak velkým dílem podílet na zlepšení situace.

Program „Venkovské služby“ letos vyhoví všem žádostem

Kraj Vysočina v letošním roce navýšil podporu malým obcím skrze fungující program Venkovské služby. Hana Hajnová se v minulosti postarala o jeho rozšíření, nyní poskytla komentář k plánu pro letošní rok. Navýšen byl o 2 miliony korun, z předchozích 7 milionů na 9 milionů korun. Program je zaměřen na pomoc s provozem venkovských obchůdků, obecních knihoven, poboček pošt nebo provozů v cestovním ruchu, které často generují provozní ztrátu, nicméně zachování těchto služeb hraje naprosto klíčovou roli pro obyvatele dané obce. Na podporu mají v tomto programu nárok obce nad 500 obyvatel.

Vzdělávací politiku Kraje Vysočina ocenili zástupci ministerstva školství i EDUin

Jihlava, 25. dubna 2024 - Letošní ročník Vysočina Education konference byl zaměřen na téma, jak ve vzdělávání zohledňovat aspekty současné doby. Konference se uskutečnila již počtvrté a pro stovku jejich návštěvníků nabídla přednášky zástupců ministerstva, české školní inspekce, národního pedagogického institutu, neziskové organizace EDUin, panelovou diskuzi a workshopy.

Kraj dále rozvíjí digitalizaci ve zdravotnictví

Jihlava, 23.duben 2024 - Kraj Vysočina dlouhodobě pracuje na tvorbě Nemocničního Informačního Systému (NIS). Projekt začal v roce 2020, kdy byla uzavřena smlouva se společností STAPRO, s.r.o. Pořízený systém byl postupně implementován do všech nemocnic zřizovaných krajem, tj. v Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Novém Městě na Moravě, Pelhřimově a Třebíči.