Program „Venkovské služby“ letos vyhoví všem žádostem

Kraj Vysočina v letošním roce navýšil podporu malým obcím skrze fungující program Venkovské služby. Hana Hajnová se v minulosti postarala o jeho rozšíření, nyní poskytla komentář k plánu pro letošní rok. Navýšen byl o 2 miliony korun, z předchozích 7 milionů na 9 milionů korun. Program je zaměřen na pomoc s provozem venkovských obchůdků, obecních knihoven, poboček pošt nebo provozů v cestovním ruchu, které často generují provozní ztrátu, nicméně zachování těchto služeb hraje naprosto klíčovou roli pro obyvatele dané obce. Na podporu mají v tomto programu nárok obce nad 500 obyvatel.

"Hlavní snahou programu je zajistit služby lidem, kteří nemohou z různých objektivních důvodů využít těchto služeb ve větších obcích a městech. Zároveň však nejde jen o udržení životaschopnosti malých obcí, ale také o to rozšířit nabídku služeb, které obyvatelé těchto lokalit mohou využívat. Proto jsme program rozšířili na obecní knihovny, pošty, lékařské ordinace a budovy, které mohou být atraktivní pro turisty, jako například muzea či rozhledny," zdůrazňuje náměstkyně pro regionální rozvoj Hana Hajnová (Piráti).

Přestože procento těchto malých obcí je v Kraji Vysočina relativně vysoké, podařilo se s letošním navýšením pokrýt všech 167 žádostí, v loňském roce to bylo 129 žádostí. Rostoucí zájem o tento typ podpory v posledních letech souvisí mj. s energetickou krizí a nárůstem provozních nákladů. I proto došlo k navýšení finančních prostředků o 2 miliony korun.

"V minulém roce jsme nemohli podpořit žádosti více než 40 obcí, letos jsme díky navýšení mohli uspokojit všechny došlé žádosti, které byly v souladu s výzvou. Navíc z dalšího programu obnovy venkova Vysočiny podporujeme i nákup automatizovaných výdejních systémů, které dnes již umí vydat nejen balíky, ale i potraviny nebo doporučené dopisy. Díky tomu se nám daří služby na venkově zachovávat, posouvat do 21. století a udržet tak obyvatele a život i v menších obcích ,“ doplňuje Hajnová (Piráti).

Maximální možná dotace, o kterou obce mohly požádat, byla 60 tisíc korun. Podporovanými službami jsou: provoz „kamenné“ prodejny potravin nebo smíšeného zboží, provoz pojízdné prodejny potravin nebo smíšeného zboží, provoz pobočky Pošty nebo provoz pobočky Pošty PARTNER, provoz obecní knihovny, provoz prostor, kde je poskytována primární zdravotní péče nebo provoz objektů a budov, které jsou provozovány jako atraktivita cestovního ruchu. V rámci žádosti mohou být nakombinovány náklady na více různých služeb.

Vzdělávací politiku Kraje Vysočina ocenili zástupci ministerstva školství i EDUin

Jihlava, 25. dubna 2024 - Letošní ročník Vysočina Education konference byl zaměřen na téma, jak ve vzdělávání zohledňovat aspekty současné doby. Konference se uskutečnila již počtvrté a pro stovku jejich návštěvníků nabídla přednášky zástupců ministerstva, české školní inspekce, národního pedagogického institutu, neziskové organizace EDUin, panelovou diskuzi a workshopy.

Kraj dále rozvíjí digitalizaci ve zdravotnictví

Jihlava, 23.duben 2024 - Kraj Vysočina dlouhodobě pracuje na tvorbě Nemocničního Informačního Systému (NIS). Projekt začal v roce 2020, kdy byla uzavřena smlouva se společností STAPRO, s.r.o. Pořízený systém byl postupně implementován do všech nemocnic zřizovaných krajem, tj. v Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Novém Městě na Moravě, Pelhřimově a Třebíči.