Kraj schválil největší balík změn v oborové struktuře středních škol, vzniká 1121 nových míst v poptávaných oborech

Jihlava, 19. prosince 2023 – Rada Kraje Vysočina dnes schválila poslední balík rozsáhlých změn v oborové struktuře středních škol v regionu. Rozhodnutí představuje největší oborovou změnu v historii kraje, díky které vznikne 1121 nových míst ve vysoce poptávaných oborech.

“Jde o klíčový krok pro zajištění budoucího rozvoje našeho kraje, kdy se soustředíme na obory, které odrážejí současně skutečné potřeby společnosti a zájmy žáků," říká Jan Břížďala, radní pro školství Kraje Vysočina.

V rámci změn došlo k rozšíření nabídky oboru lyceí na celkem sedmi školách. Změny se týkají také oboru Přírodovědecké lyceum na soukromé Montessori škole Polná, která aktuálně nabízí vzdělávání v oblasti ekologie a životního prostředí. Úpravy se v rámci lyceí týká vzniku celkem 539 nových míst, což je téměř polovina celkových změn. Mimojiné bude zvýšena kapacita v oborech s vysokou mírou uplatnitelnosti absolventů, jako jsou obory Bezpečnostně právní činnost na TRIVIS Jihlava. Ze soukromých škol jsou posilovány kapacity také na Manažerské akademii v Jihlavě, dále pak jihlavské Škole ekonomiky a cestovního ruchu či Agro škole v Pozďatíně.

Kvůli vysoké poptávce a uplatnitelnosti absolventů se nově zapisují obory Praktická sestra v Pelhřimově a Informační technologie v Havlíčkově Brodě, a sice pro zlepšení dostupnosti specializovaného vzdělávání v těchto regionech.

Kromě maturitních oborů se zavádí také ty učební, a sice Operátor skladování v Chotěboři a Reprodukční grafik v Ledči nad Sázavou. “Reagujeme tak na požadavek škol nabídnout v území učební obory vhodné také pro dívky,” doplňuje radní kraje Jan Břížďala.

Cílem vedení kraje je posilovat vzdělávací kapacity v poptávaných oborech s vysokou mírou uplatnitelnosti absolventů na trhu práce a nabízet nové příležitosti pro mladé lidi při volbě jejich budoucí profesní dráhy.

Program „Venkovské služby“ letos vyhoví všem žádostem

Kraj Vysočina v letošním roce navýšil podporu malým obcím skrze fungující program Venkovské služby. Hana Hajnová se v minulosti postarala o jeho rozšíření, nyní poskytla komentář k plánu pro letošní rok. Navýšen byl o 2 miliony korun, z předchozích 7 milionů na 9 milionů korun. Program je zaměřen na pomoc s provozem venkovských obchůdků, obecních knihoven, poboček pošt nebo provozů v cestovním ruchu, které často generují provozní ztrátu, nicméně zachování těchto služeb hraje naprosto klíčovou roli pro obyvatele dané obce. Na podporu mají v tomto programu nárok obce nad 500 obyvatel.

Vzdělávací politiku Kraje Vysočina ocenili zástupci ministerstva školství i EDUin

Jihlava, 25. dubna 2024 - Letošní ročník Vysočina Education konference byl zaměřen na téma, jak ve vzdělávání zohledňovat aspekty současné doby. Konference se uskutečnila již počtvrté a pro stovku jejich návštěvníků nabídla přednášky zástupců ministerstva, české školní inspekce, národního pedagogického institutu, neziskové organizace EDUin, panelovou diskuzi a workshopy.