Akademie sociálního podnikání v Kraji Vysočina úspěšně odstartovala

Jihlava, 16. února 2023 - Celkem 20 účastníků přilákal první modul vzdělávacího cyklu zaměřeného na rozvoj sociálních podniků na Vysočině. Úvodní modul hostil krajský úřad a účastníkům se věnovaly expertky Jarmila Menšíková a Petra Francová.

“Akademie sociálního podnikání není jen o vzdělávání, je to také o setkávání, navázání kontaktů a předávání dobré praxe, v tom vidím velkou přidanou hodnotu,” uvedla ve své úvodní řeči Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana pro oblast regionálního rozvoje (Piráti).

<embed alt="Akademie sociálního podnikání v Kraji Vysočina úspěšně odstartovala" embedtype="image" format="left" id="12591" />

Sociální podniky nejsou stále legislativně ukotvené, zákonu o sociálním podnikání se mj. věnuje pirátská poslankyně Olga Richterová, a i proto není jejich situace v ekonomice a společnosti mnohdy jednoduchá. “Právě i to bylo důvodem, proč přivést sociální podniky na jedno místo a ve spolupráci s nimi hledat nápady a příležitosti, které by jim mohly pomoci v jejich rozvoji, hledání nových zákazníků a celkově jim pomoci s prezentací toho, co dělají a jak fungují,” doplnila Hajnová.

<embed alt="Akademie sociálního podnikání v Kraji Vysočina úspěšně odstartovala" embedtype="image" format="left" id="12592" />

V rámci Akademie čeká na účastníky celkem 6 modulů během následujícího půl roku, během kterého budou mít příležitost přímo navštívit provozy některých zúčastněných sociálních firem.

• Modul 1 - principy sociálního podnikání, jejich uplatnění v praxi (Jarmila Menšíková, Petra Francová)

• Modul 2 - management, nastavování procesů, vypracování business plánu dle Lean Canvas (Jaroslav Salva)

• Modul 3 - finanční plánování, cenotvorba, finanční řízení podniku (František Korál, Miroslava Nebuželská)

• Modul 4 - marketing a jeho nástroje, budování značky, online marketing, sociální sítě a trendy (Petr Kouble, Pavla Hladečková)

• Modul 5 - řízení lidských zdrojů, komunikace a efektivita (Václav Kuba, Stanislav Hyrák)

• Modul 6 - studie vlastní organizace, další možnosti rozvoje a zpětná vazba (Leoš Jiřele)

Další modul čeká účastníky 1. března.

Vysočinské střední školy jsou nejúspěšnější v příjímání studentů

Jihlava 15.5. 2024 - Podle dat vydaných MŠMT je Kraj Vysočina spolu s Ústeckým krajem nejúspěšnější v příjímání uchazečů na střední školy. Oproti minulému roku se situace celostátně zlepšila a v 1. kole přijímacího řízení bylo na střední Školy umístěno 94 % zájemců. V Kraji Vysočina to bylo dokonce přes 97 %.

Piráti posouvají sociální podnikání ve Sněmovně i na Vysočině

V den, kdy Sněmovnou prošel prvním čtením zákon o integračním sociálním podnikání, podepsala Hana Hajnová, pirátská náměstkyně hejtmana, Memorandum sociálního podnikání v Kraji Vysočina. Čtvrtek 2. května tak významně posunul dosud neřešenou problematiku ukotvení sociálního podnikání v české legislativě. Díky tomu se zlepší podmínky pro zaměstnávání osob, které to mají z mnoha důvodů na trhu práce těžší.