Zastoupení Pirátů v komisích a výborech - na koho se mohou občané obracet v Jaroměřicích nad Rokytnou

18. března 2019

Jaroměřice nad Rokytnou, 18. března - V loňských komunálních volbách získalo sdružení Jaroměřicko - náš domov (sdružení NK a Pirátů) 3 mandáty v 21členném zastupitelstvu a aktivně se zapojilo do koalice s ODS, KDU-ČSL a Pro jistoty Jaroměřicka (nezávislí). Podařilo se jim získat i 2 místa v radě města, přičemž jedno z nich obsadil Pirát Jaroslav Vysoký. Občané se mohou obracet na zástupce sdružení i v jednotlivých výborech a komisích města, kterými jsou:

• Kontrolní výbor - Tomáš Klíma (NK)
  • Finanční výbor - Jiří Rezek (NK)

• Komise kulturní a redakční k vydávání zpravodaje - Pavel Chlubna, Marie Kouřílková (oba NK)

• Komise bezpečnostní pro prevenci kriminality a drogové závislosti - Pavel Syrový (NK)
  • Komise regenerační a pro rozvoj města - Ing. Miloslav Janda st., Ondřej Hrňák (oba NK), Jiřina Ciprová (Piráti)
  • Komise pro sociální problematiku - Marie Kouřílková (NK)
  • Komise bezpečnostní pro prevenci kriminality a drogové závislosti - Jiřina Ciprová (Piráti)

A co se v poslední době na půdě jaroměřické rady a zastupitelstva řešilo?

Tím nejzajímavější je určitě skutečnost, že rada města bude na návrh opozice zveřejňovat podklady pro své jednání zastupitelům města včetně zápisu. Piráti k tomu doplnili návrh, aby byl zápis z jednání rady dostupný i všem občanům ve veřejné sekci na stránkách města. Naplňuje se tak pirátský program otevřené radnice, která je po praktikách předchozího vedení města jedním ze vstřícných kroků směrem k zastupitelům i občanům.

Vedení Jaroměřic by také rádo dotáhlo do zdárné realizace pomník obětem 2. světové války, o kterém se již několik let mluví. S návrhem akademické sochařky Blanky Proksové z roku 2016 nicméně úplně nesouzní (stejně jako řada občanů), a proto bude oslovovat nové zpracování a diskutovat přesné umístění v komisi pro rozvoj města.

A pokud chcete něco udělat nejen pro svého ducha, ale i tělo, můžete se přidat k 1. ročníku jarního pochodu Přírodním parkem Rokytná. Sraz je v sobotu 6. dubna v 9:30 u Špitálu v Jaroměřicích nad Rokytnou. Na 6,5 km trase vás čeká skála Justýnka, Spálený dub, Pulkovský mlýn a místo zaniklého hradu Pulkov. Občerstvení a zpáteční doprava je zajištěná, stačí se do 1. 4. registrovat na mks@jaromericenr.cz.

Vysočinské střední školy jsou nejúspěšnější v příjímání studentů

Jihlava 15.5. 2024 - Podle dat vydaných MŠMT je Kraj Vysočina spolu s Ústeckým krajem nejúspěšnější v příjímání uchazečů na střední školy. Oproti minulému roku se situace celostátně zlepšila a v 1. kole přijímacího řízení bylo na střední Školy umístěno 94 % zájemců. V Kraji Vysočina to bylo dokonce přes 97 %.

Piráti posouvají sociální podnikání ve Sněmovně i na Vysočině

V den, kdy Sněmovnou prošel prvním čtením zákon o integračním sociálním podnikání, podepsala Hana Hajnová, pirátská náměstkyně hejtmana, Memorandum sociálního podnikání v Kraji Vysočina. Čtvrtek 2. května tak významně posunul dosud neřešenou problematiku ukotvení sociálního podnikání v české legislativě. Díky tomu se zlepší podmínky pro zaměstnávání osob, které to mají z mnoha důvodů na trhu práce těžší.