Zahraniční ozvěny 27. mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava

Počátkem března se uskutečnily v Belgii již 12. ozvěny MFDF. Loni oceněné dokumentární filmy se promítaly i v budovách Evropského parlamentu, Pražského domu v Bruselu či filmové školy v Gentu.

Zahajovacím snímkem ozvěn se stal dokumentární film Jiříkovo vidění režisérky Kovářové, který získal na posledním festivalu v Jihlavě ocenění od studentské poroty a také Cenu publika. Přehlídka tradičně představila i další oceněné filmy – například Chybění režiséra Pecha, kterému porota udělila Cenu za nejlepší debut, a další české dokumentární snímky. Záštitu nad 12. ozvěnami převzal velvyslanec ČR v Bruselu a podpořily je tradičně Kraj Vysočina, statutární město Jihlava a České centrum.

Příštími zahraničními zastávkami 27. MFDF bude Rumunsko, USA a Polsko, v květnu Srbsko a ozvěny v zahraničí uzavře Slovensko. Mezinárodní festival dokumentárních filmů patří každoročně k nejvýznamnějším kulturním událostem na Vysočině, která přiláká stovky diváků, tvůrců i dalších hostů. V letošním roce plánují organizátoři prodloužit festival na deset dnů – od 25. 10. do 1.11. 2024.

Program „Venkovské služby“ letos vyhoví všem žádostem

Kraj Vysočina v letošním roce navýšil podporu malým obcím skrze fungující program Venkovské služby. Hana Hajnová se v minulosti postarala o jeho rozšíření, nyní poskytla komentář k plánu pro letošní rok. Navýšen byl o 2 miliony korun, z předchozích 7 milionů na 9 milionů korun. Program je zaměřen na pomoc s provozem venkovských obchůdků, obecních knihoven, poboček pošt nebo provozů v cestovním ruchu, které často generují provozní ztrátu, nicméně zachování těchto služeb hraje naprosto klíčovou roli pro obyvatele dané obce. Na podporu mají v tomto programu nárok obce nad 500 obyvatel.

Vzdělávací politiku Kraje Vysočina ocenili zástupci ministerstva školství i EDUin

Jihlava, 25. dubna 2024 - Letošní ročník Vysočina Education konference byl zaměřen na téma, jak ve vzdělávání zohledňovat aspekty současné doby. Konference se uskutečnila již počtvrté a pro stovku jejich návštěvníků nabídla přednášky zástupců ministerstva, české školní inspekce, národního pedagogického institutu, neziskové organizace EDUin, panelovou diskuzi a workshopy.

Kraj dále rozvíjí digitalizaci ve zdravotnictví

Jihlava, 23.duben 2024 - Kraj Vysočina dlouhodobě pracuje na tvorbě Nemocničního Informačního Systému (NIS). Projekt začal v roce 2020, kdy byla uzavřena smlouva se společností STAPRO, s.r.o. Pořízený systém byl postupně implementován do všech nemocnic zřizovaných krajem, tj. v Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Novém Městě na Moravě, Pelhřimově a Třebíči.