Ve Žďáru nad Sázavou vzniká největší farma pro 3D tisk betonu v Česku

15. října 2021
Ve Žďáru nad Sázavou vzniká největší farma pro 3D tisk betonu v Česku

Jihlava, 15. října 2021 - Nestává se příliš často, že před vámi během tiskové konference vznikne hrubá stavba domu. Přesně to mohli vidět hosté u příležitosti slavnostního spuštění první robotické farmy na 3D tisk betonu v České republice. Tento unikátní projekt vzniká ve výrobní hale společnosti ICE Industrial Services ve Žďáru nad Sázavou.

Stavebnictví v současnosti stále patří mezi relativně nejméně modernizovaná odvětví. Za posledních několik desetiletí nedošlo k téměř žádné průlomové změně v technologiích. Odvětví se vedle toho dlouhodobě potýká s výrazným nedostatkem pracovních sil a v porovnání s průmyslovou výrobou je také méně efektivní. A právě revoluční technologie 3D tisku betonu dokáže pětinásobně urychlit výstavbu, přičemž dochází až k sedmdesátiprocentním úsporám materiálu oproti klasickým technologiím lití betonu do bednění.

<embed alt="Robotická farma na 3D tisk betonu vzniká ve výrobní hale společnosti ICE Industrial Services ve Žďáru nad Sázavou" embedtype="image" format="left" id="4427" />

Nová farma na 3D tisk betonu vzniká pod taktovkou zakladatele a ředitele ICE Tomáše Vránka a jeho týmu odborníků. ICE ve spolupráci s městem Žďár nad Sázavou plánují stavbu několika tištěných budov. První z nich bude kavárna na Farských humnech a v létě 2023 má ve Žďáře vyrůst první vytištěná budova školy na severní polokouli.

<embed alt="Ukázka 3D tisku betonu a vznik nové budovy" embedtype="image" format="left" id="4428" />

Tiskovou konferenci si nenechala ujít ani náměstkyně hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová (Piráti). „Já musím říct, že jsem oslněna. To se nedá komentovat jinak, ať už co do prezentace, tak i do toho, jakým způsobem k podnikání a inovacím přistupujete,“ pochválila nově vznikající projekt Hana Hajnová.

„Rozvoj inovativních firem, jako je ICE Industrial Services, je velice důležité podporovat, neboť do území přinášejí vysokou přidanou hodnotu a mají potenciál na Vysočinu přilákat podnikavé, talentované a kreativní lidi,“ dodala Hajnová.

<embed alt="Náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro regionální rozvoj Hana Hajnová a ředitel společnosti ICE Industrial Services Tomáš Vránek" embedtype="image" format="left" id="4429" />

Vývoj technologií 3D tisku představuje propojení tradičního oboru s novými trendy a technologiemi a v neposlední řadě také sdružení a propojení špičkových odborníků z průmyslové a akademické sféry. S cílem dalšího rozvoje této spolupráce iniciovala společnost ICE Industrial Services vznik institutu EIMAC – Evropského institutu pro materiály, automatizaci a stavebnictví, který bude sídlit ve Žďáru nad Sázavou.

<embed alt="Náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro regionální rozvoj Hana Hajnová a starosta Žďáru nad Sázavou Martin Mrkos" embedtype="image" format="left" id="4430" />

Partnery a členy nového institutu budou renomovaná vědecká pracoviště jako například ČVUT v Praze, Ústav stavebních hmot a dílců nebo univerzita ETH v Curychu, i významné podniky jako Siemens, Mapei či Sika, a další. „Velice mne těší, že se podniky z Vysočiny aktivně zapojují do vývoje inovativních technologických řešení i spolupráce s akademickou sférou a mají ambice zařadit se mezi světové špičky ve svých oborech,“ vyzdvihla náměstkyně hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová

<embed alt="Slavnostní podpis u příležitosti vzniku institutu EIMAC – Evropského institutu pro materiály, automatizaci a stavebnictví" embedtype="image" format="left" id="4431" />

Program „Venkovské služby“ letos vyhoví všem žádostem

Kraj Vysočina v letošním roce navýšil podporu malým obcím skrze fungující program Venkovské služby. Hana Hajnová se v minulosti postarala o jeho rozšíření, nyní poskytla komentář k plánu pro letošní rok. Navýšen byl o 2 miliony korun, z předchozích 7 milionů na 9 milionů korun. Program je zaměřen na pomoc s provozem venkovských obchůdků, obecních knihoven, poboček pošt nebo provozů v cestovním ruchu, které často generují provozní ztrátu, nicméně zachování těchto služeb hraje naprosto klíčovou roli pro obyvatele dané obce. Na podporu mají v tomto programu nárok obce nad 500 obyvatel.

Vzdělávací politiku Kraje Vysočina ocenili zástupci ministerstva školství i EDUin

Jihlava, 25. dubna 2024 - Letošní ročník Vysočina Education konference byl zaměřen na téma, jak ve vzdělávání zohledňovat aspekty současné doby. Konference se uskutečnila již počtvrté a pro stovku jejich návštěvníků nabídla přednášky zástupců ministerstva, české školní inspekce, národního pedagogického institutu, neziskové organizace EDUin, panelovou diskuzi a workshopy.

Kraj dále rozvíjí digitalizaci ve zdravotnictví

Jihlava, 23.duben 2024 - Kraj Vysočina dlouhodobě pracuje na tvorbě Nemocničního Informačního Systému (NIS). Projekt začal v roce 2020, kdy byla uzavřena smlouva se společností STAPRO, s.r.o. Pořízený systém byl postupně implementován do všech nemocnic zřizovaných krajem, tj. v Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Novém Městě na Moravě, Pelhřimově a Třebíči.