Úklidová akce Čistá Vysočina se uskuteční letos v dubnu

29. ledna 2021
Úklidová akce Čistá Vysočina se uskuteční letos v dubnu

Jihlava, 29. ledna 2021 - Tradiční úklidová akce s názvem Čistá Vysočina, která je zaměřena na úklid veřejného prostranství a přírody, se letos uskuteční v termínu od 12. do 25. dubna 2021. Loňský ročník nemohl proběhnout kvůli vládním nařízením a koronavirové epidemii. Doufejme tedy, že také letošní ročník nepřekazí onemocnění covid-19.

Už se stalo zvykem, že projekt Čistá Vysočina probíhá v celém našem kraji. Do úklidu se mohou zapojit všichni, tedy jednotlivci, organizované i neorganizované skupiny, neziskovky, obce, firmy nebo třeba školy. „Pro registrované účastníky připraví Kraj Vysočina jako vždy pytle na odpadky a ochranné pomůcky. Pro malé školáky jsou z důvodu zajištění jejich bezpečnosti připraveny reflexní vesty v odpovídající velikosti,“ informovala Hana Hajnová (Piráti), náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje.

Veřejnost se do akce Čistá Vysočina 2021 bude moci zapojit od 12. do 25. dubna, přičemž se musí zaregistrovat na webových stránkách kraje, a to nejpozději do 28. 2. 2021. Při registraci vyplníte krátký formulář, na mapě označíte úsek sběru, vyberete si termín, kdy chcete uklízet, zadáte počet účastníků, reflexních vest a pytlů.

Čistá Vysočina však není jedinou úklidovou akcí, s níž se můžete v našem kraji setkat. V jarních měsících se, samozřejmě v závislosti na aktuální epidemické situaci, uskuteční například události Ukliďme svět, Ukliďme Česko, Čistá Sázava a další. Těchto akcí se také pravidelně zúčastňují Piráti z jednotlivých místních sdružení. „Ve Hvězdoňovicích se zúčastníme akce Ukliďme Česko! Účastní se i okolní obce a uklízí se především cesty vedoucí k Třebíči,“ říká pirátská zastupitelka Hvězdoňovic Viktorie Vidláková. „S rodinou se akce Čistá Vysočina zúčastňujeme přes 10 let. Čistíme úsek z Lipnice nad Sázavou do Okrouhlice,“ doplňuje Jan Sztacho (za Piráty), člen výboru pro životní prostředí zastupitelstva města Havlíčkův Brod.

Harmonogram akce Čistá Vysočina 2021

• Přihlášení probíhá do 28. 2. 2021 prostřednictvím elektronického formuláře na webových stránkách Kraje Vysočina: www.kr-vysocina.cz/cistavysocina

UPOZORNĚNÍ: Přihlášky z loňského ročníku platí, balíčky jsou už připraveny. Účastníci budou emailem vyzváni, aby aktualizovali pouze datum sběru.

• Dne 28. 2. bude přihlašování uzavřeno. Zájemce vyplní krátký formulář, tím nám pomůže zajistit dobrou organizaci celé akce.

• Úklid bude probíhat v termínu 12. – 25. 4. 2021.

• Registrovaní účastníci obdrží zdarma pytle na odpadky (průhledné na plasty a černé na ostatní komunální odpad).

• Odpadky se třídí a nechávají se v zavázaných pytlích vedle komunikací.

• Svoz sebraného odpadu u silnic I., II. a III. třídy mimo obec zajistí zdarma Krajská správa a údržba silnic Vysočiny.

• V případě úklidu přímo v obcích a městech budou poskytnuty pouze pytle a účastníci si musí zajistit odvoz odpadků po dohodě s vlastníkem pozemku.

• Akce nenahrazuje svoz domácího velkoobjemového odpadu!

Piráti posouvají sociální podnikání ve Sněmovně i na Vysočině

V den, kdy Sněmovnou prošel prvním čtením zákon o integračním sociálním podnikání, podepsala Hana Hajnová, pirátská náměstkyně hejtmana, Memorandum sociálního podnikání v Kraji Vysočina. Čtvrtek 2. května tak významně posunul dosud neřešenou problematiku ukotvení sociálního podnikání v české legislativě. Díky tomu se zlepší podmínky pro zaměstnávání osob, které to mají z mnoha důvodů na trhu práce těžší.

Další úleva od byrokracie. Vláda schválila třetí antibyrokratický balíček připravený ministrem Michalem Šalomounem

Praha, 7. května 2024 – Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na vládě představil již třetí antibyrokratický balíček. Soubor dalších 29 opatření, která po předchozí konzultaci s jednotlivými ministerstvy kabinetu předložil, má za cíl zjednodušit život podnikatelům, živnostníkům i občanům. Sníží, nebo zmírní množství nadbytečných a zatěžujících povinností, které jim ubírají čas i energii. Schválený materiál navazuje na první a druhý balíček přijaté vládou v předchozích dvou letech a také na Programové prohlášení vlády „zrušit, co je v českém právu zbytečné nebo přestalo dávat smysl: povinnosti, razítka i samotné zákony.“