Ukliďme Vysočinu s Piráty

26. března 2022
Ukliďme Vysočinu s Piráty

Jihlava, 26. března 2022 – Duben je tradičním měsícem, kdy probíhají dobrovolnické úklidové akce. Těch se jako každoročně účastní také Piráti z jednotlivých místních sdružení působících na Vysočině. V letošním roce budeme společně uklízet v rámci událostí Ukliďme Česko, Čistá Vysočina a Čistá Sázava. Budeme rádi, když nám pomůžete a přidáte se k nám.

Již za týden, v sobotu 2. dubna 2022, je hlavní jarní úklidový den dobrovolnické akce Ukliďme Česko, jejímž cílem je uklidit nepořádek a nelegálně vzniklé černé skládky. Tohoto úklidu se zúčastní také Piráti z Telče a z Třebíče.

Pirátské úklidy budou probíhat na těchto místech:

2. 4. 10:00 – 13:00, Ukliďme Česko v Telči již po šesté, sraz je na bývalém autobusovém nádraží před budovou Zastávky

Odkaz na událost: https://fb.me/e/1L6EPjsNf

2. 4. od 13:00, Ukliďme Česko v Třebíči, sraz je pod Židovským hřbitovem (v Týnském údolí). Až se sejdeme, tak vyrazíme přes Židovské město do Kočičiny

Odkaz na událost: https://fb.me/e/2GKTHXXLM

O týden později se do úklidu zapojí také havlíčkobrodští Piráti, kteří vyrážejí v rámci dobrovolnické akce Čistá řeka Sázava na Vysočině 2022 uklízet břehy tohoto přírodního symbolu Havlíčkova Brodu i celé Vysočiny. „Rozhodli jsme se, že od odpadků a nečistot uklidíme úsek Perknov – Havlíčkův Brod. Sejdeme se v sobotu 9. dubna v 9:00 u vodní elektrárny v Perknově,“ doplňuje předseda místního sdružení Piráti Havlíčkův Brod Jiří Svoboda.

9. 4. od 9:00, Čistá řeka Sázava v Havlíčkově Brodě s Piráty, sraz u vodní elektrárny Perknov (úsek Perknov – Havlíčkův Brod)

Odkaz na událost: https://fb.me/e/1A0pWoiek

Havlíčkobrodští Piráti se zúčastní také tradiční akce Čistá Vysočina, do které se v letošním roce zapojí rekordní počet účastníků. Podle údajů organizátorů se letošního již 13. ročníku úklidu podél státních, krajských i místních silnic a cest zúčastní na 25 000 dobrovolníků. „Nejpočetnější skupinou jsou obce, města a městyse, kterých se letos zapojí 201. Silnou skupinou jsou také různé druhy spolků, jako jsou sdružení dobrovolných hasičů, myslivecká sdružení, kluby českých turistů, sportovní kluby, sousedské a okrašlovací spolky a další, kterých se letos přihlásilo 177, nebo všechny druhy škol a školských zařízení v počtu 180. Pro děti z mateřských, základních i středních škol se jedná o určitou formu osvěty spojenou s pobytem na čerstvém vzduchu. Nejvíce se zapojují malotřídky, které tak u dětí budují vztah k místu, ze kterého pochází,“ doplnila Hana Hajnová (Piráti), náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro regionální rozvoj.

Vysočinské střední školy jsou nejúspěšnější v příjímání studentů

Jihlava 15.5. 2024 - Podle dat vydaných MŠMT je Kraj Vysočina spolu s Ústeckým krajem nejúspěšnější v příjímání uchazečů na střední školy. Oproti minulému roku se situace celostátně zlepšila a v 1. kole přijímacího řízení bylo na střední Školy umístěno 94 % zájemců. V Kraji Vysočina to bylo dokonce přes 97 %.

Piráti posouvají sociální podnikání ve Sněmovně i na Vysočině

V den, kdy Sněmovnou prošel prvním čtením zákon o integračním sociálním podnikání, podepsala Hana Hajnová, pirátská náměstkyně hejtmana, Memorandum sociálního podnikání v Kraji Vysočina. Čtvrtek 2. května tak významně posunul dosud neřešenou problematiku ukotvení sociálního podnikání v české legislativě. Díky tomu se zlepší podmínky pro zaměstnávání osob, které to mají z mnoha důvodů na trhu práce těžší.