Telč chce zastavit odliv lékařů. Kupuje ordinace a poskytne stabilizační podporu mladému lékaři

Telč, 24. srpna 2023 – Město Telč, podobně jako mnoho dalších měst a obcí v republice, se dlouhodobě potýká s akutním nedostatkem lékařů nebo jejich odlivem do největších měst. Problém vznikl především kvůli dlouhodobému alarmujícímu přístupu Ministerstva zdravotnictví. Telč tak musí řešit svůj problém sama a přistoupila k vykoupení ordinací  a podpoře mladých lékařů z finančních prostředků města.

V pondělí 14. srpna 2023 proběhlo mimořádné, 7. zasedání zastupitelstva města Telče, na kterém byly schváleny dva klíčové body programu. Prvním byla koupě lékařských ordinací v v ulici Masarykova a jejich následný pronájem lékařům. Druhým bodem byla Smlouva o poskytnutí stabilizační podpory lékaři formou jednorázového finančního příspěvku a poskytnutí zvýhodněného nájemného v městském bytě po dobu 8 let. Tato opatření přicházejí v době, kdy je celostátní problém nedostatku lékařů mimořádně akutní.

“Města takové problémy donedávna řešit nemusela, situace vznikla především kvůli alarmujícímu přístupu ministerstva zdravotnictví a my si teď musíme pomoci sami z vlastních zdrojů. Kromě toho školení mladých lékařů podporuje i Kraj Vysočina,” namítá k problému Jiří Pykal, místostarosta města Telč zvolený na kandidátce Společně pro Telč – Piráti a zelení.

Město Telč odkoupí lékařské ordinace a společné prostory od společnosti MUDr. Nosek, s.r.o., MUDr. Matouškové a MUDr. Brzkové za cenu stanovenou znaleckým posudkem. Praktičtí lékaři z MUDr. Nosek, s.r.o. a pediatrička MUDr. Matoušková budou pokračovat ve své praxi a uzavřou smlouvu o následném pronájmu s městem. Pediatrička MUDr. Brzková provoz ukončila.

Celková kupní cena nebytových jednotek činí 8 340 000 korun českých. Prostředky na tuto investici budou čerpány z rezervy města. Zastupitelstvo proto schválilo rozpočtové opatření ve stejné výši.

“Lékařů ubývá, neboť odcházejí do penze a pacientů v ordinacích těch, co zůstávají, naopak stále přibývá. Abychom ve městě zajistili dostatečnou lékařskou péči, přistoupili jsme i k finanční  podpoře a podpoře bydlení pro mladé lékaře, kteří se zaváží, že ve městě otevřou a budou trvale provozovat ordinaci,” dodává k problému Pykal.

Město Telč se snaží aktivně řešit problém nedostatku lékařů a udržet kvalitní zdravotní péči pro své občany. Tato opatření jsou reakcí na dlouhodobou neschopnost státu efektivně řešit tento problém a zároveň snahou motivovat nové lékaře k zahájení praxe v regionu.

Piráti posouvají sociální podnikání ve Sněmovně i na Vysočině

V den, kdy Sněmovnou prošel prvním čtením zákon o integračním sociálním podnikání, podepsala Hana Hajnová, pirátská náměstkyně hejtmana, Memorandum sociálního podnikání v Kraji Vysočina. Čtvrtek 2. května tak významně posunul dosud neřešenou problematiku ukotvení sociálního podnikání v české legislativě. Díky tomu se zlepší podmínky pro zaměstnávání osob, které to mají z mnoha důvodů na trhu práce těžší.

Další úleva od byrokracie. Vláda schválila třetí antibyrokratický balíček připravený ministrem Michalem Šalomounem

Praha, 7. května 2024 – Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na vládě představil již třetí antibyrokratický balíček. Soubor dalších 29 opatření, která po předchozí konzultaci s jednotlivými ministerstvy kabinetu předložil, má za cíl zjednodušit život podnikatelům, živnostníkům i občanům. Sníží, nebo zmírní množství nadbytečných a zatěžujících povinností, které jim ubírají čas i energii. Schválený materiál navazuje na první a druhý balíček přijaté vládou v předchozích dvou letech a také na Programové prohlášení vlády „zrušit, co je v českém právu zbytečné nebo přestalo dávat smysl: povinnosti, razítka i samotné zákony.“