Sloupek zastupitele: AI–se není třeba bát!

AI (Artificial Intelligence) představuje neodmyslitelný prvek moderního světa. Ačkoliv může někomu způsobo- vat obavy ohledně svého vlivu, je důležité si uvědomit, že AI má mnoho pozitivních aspektů, které mohou výraz- ně obohatit naše životy. Měli bychom se soustředit na to, jak využít tuto technologii k našemu prospěchu. V prů- myslu AI působí jako katalyzátor efektivity. Například ve výrobě pomáhá optimalizovat výrobní procesy, což vede k menšímu plýtvání surovinami a časem. Navíc umí monitorovat zařízení a předvídat potenciální poruchy.

V oblasti zdravotní péče AI plní roli nesmírně cenného spolupracovníka lékařů. Analyzuje obrovská množství dat a identifikuje i ty nejmenší indikátory, které by lidský zrak snadno přehlédl. To vede k rychlejším a přesnějším diagnózám a k zvýšení šancí pacientů na úspěšnou léčbu. Nelze opomenout ani význam AI ve vědeckém výzkumu. Díky své schopnosti rozpoznávání vzorů může urychlit objevování nových znalostí a inovací.

Pomáhá v identifikaci trendů a navrhuje hypotézy, což usnadňuje vývoj nových léčiv, materiálů a technologií. Závěrem je třeba zdůraznit, že cílem umělé inteligence není nahradit člověka, nýbrž mu sloužit jako mocný nástroj. Spoluprá- ce mezi člověkem a AI otevírá nové možnosti a perspek- tivy, které mohou pozitivně ovlivnit mnoho aspektů našich životů. AI neslouží jen ke zjednodušení práce, ale mění i způsob, jakým vnímáme a řešíme problémy. Zkrátka nechce zničit svět, ale chce pomáhat.

Program „Venkovské služby“ letos vyhoví všem žádostem

Kraj Vysočina v letošním roce navýšil podporu malým obcím skrze fungující program Venkovské služby. Hana Hajnová se v minulosti postarala o jeho rozšíření, nyní poskytla komentář k plánu pro letošní rok. Navýšen byl o 2 miliony korun, z předchozích 7 milionů na 9 milionů korun. Program je zaměřen na pomoc s provozem venkovských obchůdků, obecních knihoven, poboček pošt nebo provozů v cestovním ruchu, které často generují provozní ztrátu, nicméně zachování těchto služeb hraje naprosto klíčovou roli pro obyvatele dané obce. Na podporu mají v tomto programu nárok obce nad 500 obyvatel.

Vzdělávací politiku Kraje Vysočina ocenili zástupci ministerstva školství i EDUin

Jihlava, 25. dubna 2024 - Letošní ročník Vysočina Education konference byl zaměřen na téma, jak ve vzdělávání zohledňovat aspekty současné doby. Konference se uskutečnila již počtvrté a pro stovku jejich návštěvníků nabídla přednášky zástupců ministerstva, české školní inspekce, národního pedagogického institutu, neziskové organizace EDUin, panelovou diskuzi a workshopy.

Kraj dále rozvíjí digitalizaci ve zdravotnictví

Jihlava, 23.duben 2024 - Kraj Vysočina dlouhodobě pracuje na tvorbě Nemocničního Informačního Systému (NIS). Projekt začal v roce 2020, kdy byla uzavřena smlouva se společností STAPRO, s.r.o. Pořízený systém byl postupně implementován do všech nemocnic zřizovaných krajem, tj. v Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Novém Městě na Moravě, Pelhřimově a Třebíči.