Rozpad koalice v Jihlavě nehrozí

05. 07. 2019
Rozpad koalice v Jihlavě nehrozí

Jihlava, 5. července 2019 - Během čtvrtečního odpoledne proběhlo další koaliční jednání stran zastoupených ve vedení jihlavské radnice. Jednání ohledně dalšího fungování vedení města Jihlavy se zúčastnili členové všech koaličních stran – Fórum Jihlava, ODS, Žijeme Jihlavou! a KDU-ČSL. Strany se shodly, že koaliční smlouva je nadále platná a rozpad koalice nehrozí. Další koaliční jednání proběhne v příštím týdnu.

„Členové KDU-ČSL podali první návrhy ohledně dalšího fungování vedení města po rezignaci náměstka Jaromíra Kaliny. Již nyní všechny strany s částí návrhu souhlasí, další body se budou projednávat v průběhu července. Zároveň bylo jasně řečeno, že rozpad koalice nenastane a všechny strany budou nadále spolupracovat,“ uvedla primátorka Jihlavy Karolína Koubová.

Pochybnosti o další spolupráci koaličních stran vyvolala rezignace náměstka primátorky za KDU-ČSL Jaromíra Kaliny. Bývalý náměstek pro oblast informatiky a správy majetku města je koaliční smlouvou pověřen k vedení sporu o správu vodohospodářské infrastruktury se Svazem vodovodů a kanalizací Jihlavsko. Podání rezignace bylo reakcí na rozhodnutí Rady města Jihlavy o ukončení spolupráce s advokátní kanceláří Ondruš, která město ve sporu dlouhodobě zastupovala.

“Je zřejmé, že se jako koalice budeme potýkat se složitými tématy, která nemají jednoznačná řešení a která jsou většinou dědictvím z minulých volebních období. Politika není jen o přinášení inovativních řešení a schvalování populárních opatření. V tomto smyslu jsme rádi, že se současné vedení nebojí nepokračovat ve způsobu vedení sporu, který sice vedl k řadě zásadních výher, nicméně s sebou nese neméně podstatná rizika. Věříme, že tento krok je ve prospěch města a jeho občanů, a že se s koaličními partnery zvládneme dohodnout na postupu, který bude přijatelný pro všechny strany.” doplnila pirátská zastupitelka Eva Nováková (Piráti jsou součástí koalice v rámci koaličního uskupení Žijeme Jihlavou!).

Dle tiskové zprávy města Jihlavy.

EDIT: 9.7. vyšlo tiskové vyjádření města Jihlavy, které objasňuje pozadí celého postupu.

Hana Hajnová, hana.hajnova@pirati.cz, 721 684 323