13. června 2022

Jihlava, 13. června 2022 – Předseda Pirátů z Vysočiny a bývalý poslanec Jan Pošvář získal na sobotním zasedání Republikové rady Českého zahrádkářského svazu zlatou medaili za zásluhy o Český zahrádkářský svaz. Jan Pošvář byl spolupředkladatelem nového zahrádkářského zákona, který se zabýval problematikou zahrádkářských kolonií a dává zahrádkářům právní jistoty a ochranu, před tlakem developerů.

V sobotu 11. června proběhlo v pražském Hotelu Pramen zasedání Republikové rady Českého zahrádkářského svazu, na němž Jan Pošvář (Piráti) získal ocenění za zásluhy o přijetí Zahrádkářského zákona. Z rukou předsedy Českého zahrádkářského svazu Stanislava Kozlíka tak převzal zlatou medaili za zásluhy o Český zahrádkářský svaz.

„Povedlo se nám uvést v život zákon, který je na západě již desítky let standardem. Zahrádkáři neměli dosud žádné jistoty, žádné právní ukotvení jejich činnosti a s tím i nějakou související ochranu „na míru“. Přitom se jedná o významnou činnost, která má pozitivní dopady na celou společnost,“ říká předseda Pirátů z Vysočiny Jan Pošvář.

„Nesmíme zapomínat na přínosy, jež pro zahrádkáře znamená́ moznost samozásobit se na zahrádce potravinami. V krajním případě jde o schopnost zahrádky zcela v tomto ohledu nahradit trh. Zahrádkářské osady jsou součástí́ systému městské́ zeleně̌, pomáhají tak ve městě zadržovat vodu a ochlazovat okolí v parných letních dnech. Zejména v současné době, kdy se v létě obvykle potýkáme s vlnami sucha je třeba i tuto zeleň chránit,“ doplňuje bývalý poslanec a člen zemědělského výboru Poslanecké sněmovny PČR Jan Pošvář.

„Schválením zákona ale práce na zákoně samotném neskončily. Je třeba si připomenout, že to byl čtvrtý pokus o schválení zahrádkářského zákona a současná verze se soustředí jen na to nejnutnější,“ dodává Pošvář.

Jan Pošvář je český programátor a politik, člen České pirátské strany. V letech 2017 až 2021 se jako poslanec Poslanecké sněmovny PČR, člen kontrolního a zemědělského výboru zabýval především tématem zemědělství. Byl autorem návrhu zákazu klecového chovu slepic od 1. ledna 2027, spolupředkladatelem Zahrádkářského zákona, prosadil pozměňovací návrhy k novelám zákona o ochraně zvířat proti týrání.

<embed alt="Předseda Pirátů z Vysočiny a bývalý poslanec Jan Pošvář získal ocenění za zásluhy o přijetí Zahrádkářského zákona" embedtype="image" format="left" id="11189" />

Vzdělávací politiku Kraje Vysočina ocenili zástupci ministerstva školství i EDUin

Jihlava, 25. dubna 2024 - Letošní ročník Vysočina Education konference byl zaměřen na téma, jak ve vzdělávání zohledňovat aspekty současné doby. Konference se uskutečnila již počtvrté a pro stovku jejich návštěvníků nabídla přednášky zástupců ministerstva, české školní inspekce, národního pedagogického institutu, neziskové organizace EDUin, panelovou diskuzi a workshopy.

Kraj dále rozvíjí digitalizaci ve zdravotnictví

Jihlava, 23.duben 2024 - Kraj Vysočina dlouhodobě pracuje na tvorbě Nemocničního Informačního Systému (NIS). Projekt začal v roce 2020, kdy byla uzavřena smlouva se společností STAPRO, s.r.o. Pořízený systém byl postupně implementován do všech nemocnic zřizovaných krajem, tj. v Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Novém Městě na Moravě, Pelhřimově a Třebíči.