Poslední možnost pro malé projekty v tomto období

Jihlava, 7. ledna 2022 - V příhraničních oblastech Rakouska a České republiky sehrávají významnou roli přeshraniční programy, které zde mají dlouholetou tradici. Jedním z nich je určitě Fond malých projektů Rakousko – Česká republika (FMP), který podpořil stovky přeshraničních akcí – kulturní a historické slavnosti, konference, exkurze, školní výměny, sportovní utkání, setkávání zájmových spolků a podobně. Do tohoto fondu patří celé území Kraje Vysočina, Jihočeského a Jihomoravského kraje a velká část zemí Horní a Dolní Rakousko.

Nyní se blíží konec programového období a ve FMP je vyhlášena poslední výzva. Předkládat malé projekty je možné do 31. 1. 2022, 14:00 hod. Pro všechny zájemce je připraven seminář, který je seznámí s obecnými informacemi, přiblíží možné aktivity, nastíní harmonogram a termíny, ale také představí, jak vyplnit projektovou žádost a připravit potřebné přílohy. Seminář se koná v úterý 11. ledna od 10 do 12 hodin v Jihlavě.

„Fond je ideálním nástrojem pro financování malých akcí typu people-to-people, tedy pro setkávání lidí. Sama jsem se účastnila některých akcí a byla na nich vždy přátelská atmosféra a to je to, co lidi sbližuje. Chtěla bych poděkovat všem, kteří realizací těchto akcí přispěli k prohloubení dobrých sousedských vztahů a zlepšení životních podmínek v česko-rakouském pohraničí a popřát úspěch těm, kteří se ještě rozhodnou využít poslední výzvu pro svůj projekt,“ uvedla Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana pro oblast regionálního rozvoje.

FMP je realizován v rámci Programu INTERREG V-A Rakousko-Česká republika a umožňuje realizovat projekty menšího rozsahu s výší podpory z EU 85 %, minimální dotace je 3 000 EUR, maximální 20 000 EUR. Z fondu je možné žádat na neinvestiční akce. Projekty nevyžadují náročnou přípravu, mají jednodušší administrativu a často jsou využívány institucemi, které dosud nemají zkušenosti s evropskými projekty. Typickými žadateli jsou města a obce (a jimi zřizované a zakládané organizace), školy a vzdělávací zařízení, zájmové spolky, neziskové organizace apod., kteří nejčastěji realizují projekty v oblasti kultury, sportu, cestovního ruchu, osvěty nebo školství.

V současné době probíhá intenzivní příprava FMP pro nové programovací období v rámci programu INTERREG VI-A Rakousko – Česká republika.

Správcem FMP pro Vysočinu je Sdružení obcí Vysočiny se sídlem v Jihlavě. Více informací včetně kontaktů naleznete na https://www.obcevysociny.cz/fond-malych-projektu-fmp/

Pirátská kandidátka pro krajské volby je na Vysočině kompletní. Kandidátkou na hejtmanku je Hana Hajnová

Jihlava – 19.4.2024 - Česká Pirátská strana v Kraji Vysočina tento týden dokončila sestavování kandidátky pro nadcházející krajské volby, které proběhnou na podzim tohoto roku. Kandidátka nabídne jak jména známé z posledních krajských voleb, tak také nové tváře. Do čela kandidátky zvolili vysočinští Piráti již na podzim Hanu Hajnovou, současnou 1. náměstkyni hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje, územního plánování a stavebního řádu, Fondu Vysočiny a NNO.

Miroslav Vácha byl v Europarlamentu mluvit o problémech českého zdravotnictví

Minulý týden se Miroslav Vácha zúčastnil akce zaměřené na problémy evropských zdravotních systémů. Akce byla organizována EPSU (European Public Sector Unions) a odehrávala se na půdě evropského parlamentu. Jednotliví zástupci na akci prezentovali problémy jejich národních zdravotních systémů. Miroslav zde reprezentoval Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a mluvil o problémech českého zdravotnictví.

Vysočina premiantem čerpání evropských dotací

Kraj Vysočina byl jedním z předních regionů v České republice v čerpání evropských dotací za období 2014-2020. Během tohoto období bylo předloženo 7 418 žádostí s požadovanou dotací 59,4 mld. Kč, přičemž 4 847 žádostí s dotací 42,4 mld. Kč bylo schváleno. Z hlediska mezikrajského porovnání směřovalo nejvíce prostředků do krajů Jihomoravského a Středočeského, kde se v každém z nich realizují projekty se schválenou dotací kolem 80 mld. Kč.