Nenechme si prodat půdu pod nohama

Jihlava, 30. dubna 2019 - Jak těžké je pro malé a střední zemědělce získat půdu v konkurenci velkých agrokoncernů? Jaké to má dopady na české zemědělství? Jak se k této problematice staví stát? Na tyto a další otázky odpoví pirátský PirateCon na téma dostupnosti zemědělské půdy pro zemědělce, který se uskuteční v Jihlavě pod záštitou pirátského poslance a člena zemědělského výboru Jana Pošváře. PirateCon se bude konat v sobotu 4. května od 10 hodin v Jihlavské pirátském centru.

“Získat půdu v České republice je velký problém. Půdu skupují velké agrokoncerny a investiční skupiny. Mladí zemědělci a farmáři mají omezené možnosti jak se k zemědělské půdě vůbec dostat. Půda by ale neměla být pouze pro vyvolené a stát by měl utvořit takové podmínky, aby půda byla znovu dostupná začínajícím zemědělcům,” řekl k uspořádání akce pirátský poslanec Jan Pošvář.

Na jihlavském PirateConu se budete moci setkat také s poslancem Radkem Holomčíkem nebo pirátským kandidátem ve volbách do europarlamentu Lukášem Blažejem. Kromě nich vystoupí na konferenci řada dalších hostů: Jaroslav Šebek z Asociace soukromého zemědělství ČR, Alena Wranová ze spolku CooLAND, prezident David Brož ze Společnosti mladých agrárníků ČR nebo Jiří Malík z občanského spolku Živá voda.

Vysočinské střední školy jsou nejúspěšnější v příjímání studentů

Jihlava 15.5. 2024 - Podle dat vydaných MŠMT je Kraj Vysočina spolu s Ústeckým krajem nejúspěšnější v příjímání uchazečů na střední školy. Oproti minulému roku se situace celostátně zlepšila a v 1. kole přijímacího řízení bylo na střední Školy umístěno 94 % zájemců. V Kraji Vysočina to bylo dokonce přes 97 %.

Piráti posouvají sociální podnikání ve Sněmovně i na Vysočině

V den, kdy Sněmovnou prošel prvním čtením zákon o integračním sociálním podnikání, podepsala Hana Hajnová, pirátská náměstkyně hejtmana, Memorandum sociálního podnikání v Kraji Vysočina. Čtvrtek 2. května tak významně posunul dosud neřešenou problematiku ukotvení sociálního podnikání v české legislativě. Díky tomu se zlepší podmínky pro zaměstnávání osob, které to mají z mnoha důvodů na trhu práce těžší.