Jan Břížďala - Prioritou musí být návrat žáků do škol

19. února 2021
Jan Břížďala - Prioritou musí být návrat žáků do škol

Jihlava, 19. února 2021 - V minulém týdnu se velmi aktivně řešila otázka prodloužení či opětovného vyhlášení nouzového stavu. Vláda ČR na základě žádosti všech hejtmanů a primátora hlavního města Prahy vyhlásila nový nouzový stav s účinností od 15. února. Tomu předcházely rozsáhlé diskuze, v rámci kterých se řešily priority pro následující dny. Shoda panovala na hledání cest pro urychlený návrat žáků do školních lavic.

Počínaje 1. březnem by se měli do škol postupně vracet žáci a studenti závěrečných ročníků středních a vyšších odborných škol, obnovovat by se měla praktická výuka a nastoupit by dále měli také deváťáci. Podmínkou prezenčního vzdělávání bude pravidelné antigenní testování.

Od loňského března se většina žáků ve školách potkávala zhruba po dobu 3 měsíců, většinu času byli jen odkázáni na distanční výuku a kontakt mezi nimi byl značně omezen. Jaké dopady do vzdělanosti populace bude mít distanční vzdělávání, se teprve ukáže s odstupem času. Omezení praktické výuky rozhodně ovlivní zručnost a dovednosti mnoha učňů. Již nyní je možné v mnoha případech vnímat, že především u mladších žáků má omezený fyzický kontakt i značné sociálně psychologické dopady. Bohužel stávající situace navíc prohlubuje rozdíly ve vzdělávání a posiluje závislost výsledků žáka na jeho sociálněekonomickém statusu.

Distanční výuka nepochybně přispěla ke zvýšení digitální gramotnosti žáků, studentů a učitelů či přispěla k otevření diskuzí o obsahu a rozsahu probíraného učiva. V tuto chvíli je však snad snem celé společnosti brzký návrat žáků do škol, které hrají významnou roli vzdělávací i komunitní.

Sloupek zastupitele: AI–se není třeba bát!

AI (Artificial Intelligence) představuje neodmyslitelný prvek moderního světa. Ačkoliv může někomu způsobo- vat obavy ohledně svého vlivu, je důležité si uvědomit, že AI má mnoho pozitivních aspektů, které mohou výraz- ně obohatit naše životy. Měli bychom se soustředit na to, jak využít tuto technologii k našemu prospěchu. V prů- myslu AI působí jako katalyzátor efektivity. Například ve výrobě pomáhá optimalizovat výrobní procesy, což vede k menšímu plýtvání surovinami a časem. Navíc umí monitorovat zařízení a předvídat potenciální poruchy.

Sloupek zastupitele: Konec minulého roku bude už navždy v naší paměti

Tragické události z konce minulého roku otevřely otázku nejen bezpečnosti na školách, ale především duševního zdraví celé společnosti. Zahlcení digitálním světem, nečekané krize způsobené celosvětovou pandemií covid-19, válečné konflikty, strach o budoucnost životního prostředí - to vše způsobuje velký výskyt úzkostí, depresí, sebepoškozování a poruch příjmu potravy či nárůst nadměrného a rizikového užívání technologií u žáků na školách.

Zkušený pirátský farmář z Vysočiny je od 1. března náměstkem ministra zemědělství

Milan Daďourek z Počítek u Žďáru nad Sázavou se stal novým náměstkem ministra zemědělství za Českou pirátskou stranu. Daďourek je vyhledávaným odborníkem v oblasti zemědělství i ochrany přírody, sám od roku 2011 farmaří - věnuje se ekologickému chovu ovcí. Na ministerstvu se chce zaměřit především na udržitelnost zemědělství a hledat cesty, aby do zemědělství přicházeli noví lidé.  Ve funkci nahrazuje současného náměstka Radka Holomčíka (Piráti), který odchází na otcovskou dovolenou, aby se mohl plně věnovat rodině.