Jak Piráti na Vysočině uklízeli svět

12. dubna 2019
Jak Piráti na Vysočině uklízeli svět

Telč, 12. dubna - V sobotu 6. dubna se Piráti na Vysočině již potřetí zapojili do akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Jedná se o dobrovolnickou úklidovou akci, která probíhá napříč republikou. Zaměřuje se na úklid vybraných lokalit, malých i větších nelegálních skládek a všudypřítomného nepořádku, aby se nám tu žilo o trochu lépe.

Piráti na Vysočině zmobilizovali na 70 dobrovolníků, z čehož byly dvě desítky dětí, a sesbírali několik stovek kilogramů odpadků. Uklízelo se na celkem pěti místech - v Jihlavě, Telči, Třebíči, Havlíčkově Brodě a Lhotici.

“V Jihlavě se nám podařilo uklidit okolí Vysoké školy Polytechnické, poblíž autobusového nádraží. Uklízení předcházelo vyjednávání se školou a stavební firmou, neboť jsme se pustili i do uklízení vnitřní strany pozemku školy. Celkově se podařilo vyřídit 92 kilo z celkového počtu 95 kilogramů sesbíraného odpadu. Je v tom zahrnuto i 5 pneumatik, které jsme našli a o které se slíbila postarat škola”, uvedl předseda místního sdružení Pirátů Jihlavsko Tomáš Bouda.

V Telči stejně jako loni a předloni vyrazili členové sdružení Společně pro Telč - Piráti a zelení s dobrovolníky po ulici Slavíčkova, viaduktem podél silnice na Zvolenovice. Pročesali les a silnici kolem Židovského hřbitova a úklid zakončili na rozcestí pod rozhlednou. Odtud se vydali schovat před aprílovým počasím pod telčskou rozhlednu, kde si rozdělali oheň a odměnili se opečenými buřty. Celkem se jim podařilo nasbírat přibližně 2 pytle kovů, 4 pytle plastu, 3 pytle skla, 2 pneumatiky a 8 pytlů směsného odpadu.

V Třebíči organizoval “pirátský” úklid Roman Pašek: “Počasí nám letos vůbec nepřálo, ale i tak jsme se nakonec sešli alespoň ve třech a zahřáli jsme se úklidem v parku před borovinským kulturním domem na Dělnickém náměstí a u zastávky městské autobusové dopravy U kapličky. Celkem se nám podařilo naplnit 6 pytlů odpadků.”

V Havlíčkově Brodě se uklízelo přímo parádně. V městském parku Budoucnost se sešlo na 25 lidí včetně dětí a jelikož park už stihli zřejmě uklidit školáci, vyrazili Piráti s dobrovolníky dál směrem koupaliště, Cihlář a Vlkovsko, kde na ně na závěr “čekala” jedna menší skládka. Celkem nasbírali 8 pytlů plastu, 1,5 pytle skla a 25 pytlů směsného komunálního odpadu. Mezi letošními nejzajímavějšími úlovky byla ale i sedačka od auta, čelní sklo, radio nebo záchodová mísa.

Děkujeme všem, kteří se s námi na akci podílíte. Je to sice nepatrný kousíček planety, ale je náš.

Vysočinské střední školy jsou nejúspěšnější v příjímání studentů

Jihlava 15.5. 2024 - Podle dat vydaných MŠMT je Kraj Vysočina spolu s Ústeckým krajem nejúspěšnější v příjímání uchazečů na střední školy. Oproti minulému roku se situace celostátně zlepšila a v 1. kole přijímacího řízení bylo na střední Školy umístěno 94 % zájemců. V Kraji Vysočina to bylo dokonce přes 97 %.

Piráti posouvají sociální podnikání ve Sněmovně i na Vysočině

V den, kdy Sněmovnou prošel prvním čtením zákon o integračním sociálním podnikání, podepsala Hana Hajnová, pirátská náměstkyně hejtmana, Memorandum sociálního podnikání v Kraji Vysočina. Čtvrtek 2. května tak významně posunul dosud neřešenou problematiku ukotvení sociálního podnikání v české legislativě. Díky tomu se zlepší podmínky pro zaměstnávání osob, které to mají z mnoha důvodů na trhu práce těžší.