I polívka může pomoci

19. února 2020, Jihlava – Začalo to nenápadně. Jihlavská zastupitelka Eva Nováková se byla s Komisí pro sociální a neziskovou oblast 14. ledna podívat na zimní noclehárně provozované Střediskem křesťanské pomoci. Město ho podpořilo v rámci dotačního programu v nákupu Iglou, které zde slouží lidem pro přenocování, i když nesplňují podmínky pro poskytování sociální služby. Na prohlídce se členové komise dozvěděli, že dle zákona o sociálních službách (ani z kapacitních důvodů) není možné v tomto zařízení podávat teplé jídlo. V zimním období je tu proto velká poptávka po instantních polévkách, které jsou teplé a stačí je jen zalít horkou vodou.

Na základě toho zveřejnila Oblastní charita Jihlava na začátku února výzvu, že naléhavě shání pro jejich Sklad potravinové a materiální pomoci instantní polévky (které se pouze zalijí horkou vodou, nevaří se) a konzervy pro potřebné. A v tom to Evu Novákovou napadlo. Pirátský poslanec Jan Pošvář přece podporuje lokální producenty potravin, a to by bylo, aby se nenašel takový, který má v sortimentu i instantní polévky. A našel se. Navíc celý nápad propojení lokálního producenta s pomocí potřebným se Janu Pošvářovi natolik zalíbil, že se rozhodl aktivně zapojit a do sbírky sám přispět. Zkusil proto kontaktovat firmu Natural Jihlava JK s.r.o., kde se mu dostalo nejen kladné odpovědi, ale i velmi milého přijetí. Sám majitel této firmy nabídnul Janu Pošvářovi a Evě Novákové prohlídku ve firmě a slevu na nákup polévek, když je to na charitativní účely.

Návštěva ve společnosti Natural Jihlava se nesla ve velmi přátelském duchu, bylo vidět, že se firmě daří a že mají plné ruce práce. I přes to si našli čas na naše dva „polívkové vyslance“ a jejich zvídavé dotazy. Ve firmě se zaměřují nejenom na zdravé potraviny, racionální výživu nebo potraviny pro bezlepkovou dietu, ale řeší i otázku obalů, kdy například při nedávném auditu od společnosti EKO-KOM dostali pochvalu, že nemíchají dohromady různé typy obalů, takže je možné je vždy vytřídit (typicky nedávají na plastový obal papírovou etiketu, aby nemusel skončit ve směsném odpadu).

Na závěr prohlídky nakoupil Jan Pošvář 480 kusů instantních polévek, které vyrábí přímo Natural, a vyrazil do Střediska křesťanské pomoci. Zde je s Evou Novákovou přivítali s otevřenou náručí a s vděčností polévky převzali. Vedoucí střediska David Chlupáček a jeho kolega, sociální pracovník David Rydlo, jim při té příležitosti ukázali prostory a vybavenost pro potřebné, přiblížili služby, jaké poskytují a kolik klientů je využívá. Velké části z nich zahřeje tu letošní zimu žaludek instantní polévka od pirátského poslance, nebo právě od vás. Výzva je totiž stále otevřená a přispět tak můžete i vy. Své dary můžete přinést na adresu Mahenova 16, Jihlava (vchod z boku budovy od parkoviště) v tomto čase: pondělí, úterý, pátek 9–12 hod.; středa 12–15 hod. Děkujeme.

Sloupek zastupitele: AI–se není třeba bát!

AI (Artificial Intelligence) představuje neodmyslitelný prvek moderního světa. Ačkoliv může někomu způsobo- vat obavy ohledně svého vlivu, je důležité si uvědomit, že AI má mnoho pozitivních aspektů, které mohou výraz- ně obohatit naše životy. Měli bychom se soustředit na to, jak využít tuto technologii k našemu prospěchu. V prů- myslu AI působí jako katalyzátor efektivity. Například ve výrobě pomáhá optimalizovat výrobní procesy, což vede k menšímu plýtvání surovinami a časem. Navíc umí monitorovat zařízení a předvídat potenciální poruchy.

Sloupek zastupitele: Konec minulého roku bude už navždy v naší paměti

Tragické události z konce minulého roku otevřely otázku nejen bezpečnosti na školách, ale především duševního zdraví celé společnosti. Zahlcení digitálním světem, nečekané krize způsobené celosvětovou pandemií covid-19, válečné konflikty, strach o budoucnost životního prostředí - to vše způsobuje velký výskyt úzkostí, depresí, sebepoškozování a poruch příjmu potravy či nárůst nadměrného a rizikového užívání technologií u žáků na školách.

Zkušený pirátský farmář z Vysočiny je od 1. března náměstkem ministra zemědělství

Milan Daďourek z Počítek u Žďáru nad Sázavou se stal novým náměstkem ministra zemědělství za Českou pirátskou stranu. Daďourek je vyhledávaným odborníkem v oblasti zemědělství i ochrany přírody, sám od roku 2011 farmaří - věnuje se ekologickému chovu ovcí. Na ministerstvu se chce zaměřit především na udržitelnost zemědělství a hledat cesty, aby do zemědělství přicházeli noví lidé.  Ve funkci nahrazuje současného náměstka Radka Holomčíka (Piráti), který odchází na otcovskou dovolenou, aby se mohl plně věnovat rodině.