Hana Hajnová zahájila Den vodíku na Vysočině – k vodíkovému memorandu se přidali další partneři

Jihlava, 19. září 2023 – Včera se v Jihlavě uskutečnil Den vodíku, první veřejná akce pořádaná ve spolupráci s členy nově ustavené platformy Vodíková Vysočina. “Naším cílem je podporovat a propagovat možnosti uplatňování vodíkových technologií v praxi,” uvedla na úvod Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje.  Piráti byli mezi účastníky a aktivně se zapojili do diskuzí a přednášek. Představit se přijel i vodíkový autobus.

Akce nabídla bohatý program pro zástupce obcí, firem, škol a dalších organizací. Odborníci z České vodíkové technologické platformy, ÚJV Řež a průmyslových společností z Vysočiny TK Eko a Kolibrik.net představili své pohledy na vodíkové technologie a jejich využití v dopravě.

"Vodíková Vysočina vytváří prostor pro diskusi, sdílení příkladů dobré praxe a aktivně vyhledává příležitosti pro možné uplatnění vodíkových technologií přímo na Vysočině. Velmi se těším například na závěry Studie proveditelnosti potenciálu vodíkových vlaků v ČR, o které hovořil zástupce ÚJV Řež a která by měla být představena na konci listopadu letošního roku. Tato analýza by nám mohla zodpovědět otázku, zda budou vodíkové vlaky vhodné pro železniční tratě na Vysočině, případně jaké investice by byly pro jejich nasazení potřebné,” zmínila Hajnová.

Platforma Vodíková Vysočina funguje na základě Memoranda o spolupráci. Toto memorandum bylo uzavřeno 6. dubna 2023 mezi Krajem Vysočina, Vysokou školou polytechnickou Jihlava (VŠPJ), městem Jihlava a společnostmi Jipocar Power a Smart Plan. V rámci včerejšího dne bylo oznámeno, že memorandum bude oficiálně rozšířeno o nové partnery – společnosti Orlen Unipetrol, TK Eko, Kolibrik.net a ICOM transport. Toto rozšíření představuje významný krok k dalšímu rozvoji a aplikaci vodíkových technologií v regionu.

Vodík je považován za perspektivní zdroj energie pro budoucnost, s potenciálem přispět k hospodářskému růstu, zaměstnanosti a zvyšování konkurenceschopnosti regionu. "Vodík se stává klíčovou součástí nástrojů pro přechod k nízkouhlíkovému hospodářství. Největší potenciál jeho využití se otevírá v dopravě a energetice, kde může být řešením pro ukládání přebytkové energie z obnovitelných zdrojů," zdůraznila Hajnová.

Den vodíku na Vysočině byl úspěšným krokem k propagaci vodíkových technologií a navázání nových partnerství. V předsálí a venku byly představeny ukázky konkrétních vodíkových technologií. Návštěvníci měli možnost prohlédnout si vodíkové vozy, vodíkový autobus a dokonce i elektrokolo s vodíkovým pohonem. K dispozici byl také přenosný zdroj s vodíkovým palivovým článkem.

Další úleva od byrokracie. Vláda schválila třetí antibyrokratický balíček připravený ministrem Michalem Šalomounem

Praha, 7. května 2024 – Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na vládě představil již třetí antibyrokratický balíček. Soubor dalších 29 opatření, která po předchozí konzultaci s jednotlivými ministerstvy kabinetu předložil, má za cíl zjednodušit život podnikatelům, živnostníkům i občanům. Sníží, nebo zmírní množství nadbytečných a zatěžujících povinností, které jim ubírají čas i energii. Schválený materiál navazuje na první a druhý balíček přijaté vládou v předchozích dvou letech a také na Programové prohlášení vlády „zrušit, co je v českém právu zbytečné nebo přestalo dávat smysl: povinnosti, razítka i samotné zákony.“

Známe výsledky Veřejného fóra Kraje Vysočina - vévodí nedostatek lékařů a témata životního prostředí

Jihlava 7.5.2024 - Zastupitelstvo Kraje Vysočina dnes vzalo na vědomí výsledky Veřejného fóra Zdravého Kraje Vysočina 2023, za nejpalčivější téma označili obyvatelé Vysočiny nedostatek lékařského i nelékařského personálu. “Veřejné fórum je už léty prověřený a účinný nástroj, jak zapojit občany do rozhodování a do diskuse o tom, jakými tématy by se mělo politické vedení samosprávy prioritně zabývat,” uvedla pirátská náměstkyně hejtmana Hana Hajnová, pod jejíž záštitou Veřejné fórum proběhlo. Kraj Vysočina uspořádal od roku 2010 už 7 veřejných fór ve spolupráci s Národní sítí Zdravých měst, které je součástí.