Únor ve Sněmovně z pohledu Jana Pošváře

5. března 2020, Jihlava – V únoru jsme na Zemědělském výboru projednávali zákon na ochranu zvířat před týráním. Připravili jsme celý balíček pozměňovacích návrhů, které cílily na zlepšení podmínek hospodářských zvířat, zamezení jejich zbytečného mrzačení a řešili jsme i problémy chovatelů.

Sám jsem si vzal na starost, jak se dalo čekat, zrušení klecových chovů slepic k roku 2027 a zrušení výjimky ze zákazu vazných ustájení k roku 2030. Klíčovou roli v hlasování na výboru sehráli poslanci hnutí ANO, kteří nakonec hlasovali proti našemu návrhu zrušení klecových chovů slepic, v druhém případě nastalo překvapení a zrušení výjimek prošlo.

Jednalo se ale jenom o hlasování na výborech, rozhodující bude plénum a díky tlaku nás a našich spojenců (Velké zprávy TV Prima, 168 hodin, Zprávy TV Seznam) zákaz klecového chovu slepic podporuje nakonec snad i premiér Andrej Babiš. Uvidíme, jestli skutečně přesvědčí své poslance nebo to jsou jen kecy v kleci.

Sněmovna pustila do druhého čtení náš návrh zahrádkářského zákona. Ten nově definuje činnost zahrádkářů a deklaruje, že zahrádkářství je prospěšná činnost, která se výrazně podílí na rozvíjení společensky významných hodnot v oblasti životního prostředí a krajinného rázu a zvyšuje zájem veřejnosti o ekologii. Také se v něm ošetřují základní problémy zahrádkářů jako je délka nájmů nebo zhodnocení pozemků. Výbor přerušil projednávání návrhu a stanovil lhůtu na podávání pozměňovacích návrhů do 23. března a my připravujeme další doplnění zákona. Zahrádky jsou klíčem ke spokojenosti, k soběstačnosti a k jistotě velké části naší společnosti.

Společně s jihlavskou Pirátkou Evou Novákovou jsme vyslyšeli výzvu Oblastní charity Jihlava, která pro jejich potravinový sklad sháněla instantní polévky a jiné trvanlivé potraviny pro potřebné, které se pouze zalijí horkou vodou a nevaří se. Našli jsme lokálního producenta Natural Jihlava JK s.r.o. a oslovili jsme je. Dostalo se nám velmi milého přijetí a sám majitel této firmy nám nabídl prohlídku ve firmě a slevu na nákup polévek, když je to na charitativní účely. Nabídku jsme přijali a na závěr prohlídky koupili 480 kusů instantních polévek. Nakonec jsme vyrazili do Střediska křesťanské pomoci, kde jsme dar předali.

Přímo v místě mého nynějšího bydliště se ale odehrávalo jiné drama a úplně z jiného soudku. Ministerstvo zdravotnictví náhle odvolalo ředitele Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod (PN HB) a to z důvodů, které byly z velké části absolutně nesmyslné a nepravdivé. Společně jsme se s havlíčkobrodskými Piráty Jiřím Svobodou a Janem Kerberem připojili k tichému protestu, když ministr Adam Vojtěch přijel celou věc vysvětlit přímo do Havlíčkova Brodu. Místní primáři PN HB to ale naopak vysvětlili panu ministrovi a ten nakonec vydal opravné prohlášení, kde uznal svoji chybu v argumentaci. Jméno bývalého ředitele tak bylo očištěno a teď nezbývá než doufat, že ve výběrovém řízení vyhraje schopný nástupce.

Profil Jan Pošvář

Pirati pracují