Tryskem do cílové rovinky - Kandidát do Senátu Šemík sází na jinou formu komunikace s voliči

Kontaktní síť 140 přímočarých „Havlíčků“ doplňující dvě plánované kanceláře v regionu, voličský kompas, vypravěčské festiválky, jízda motoráčkem napříč regionem nebo třeba kolektivní tvorba otevřené učebnice pro sebeřízené učení cizích jazyků: to mají být poslední esa v rukávu Romana Šemíka. Kandidát do Senátu s podporou Pirátů a hnutí Senátor 21 sází na blízký kontakt s voliči a ve spolupráci s Pirátskou putovní univerzitou zkouší hledat nové možnosti politické kampaně: může už během kampaně vzniknout něco prospěšného? Může samotná kampaň posunout hranice možného v politice?

Roman Šemík by rád motivoval voliče k tomu, aby přišli k senátním volbám ve větším počtu. Podporuje zrušení druhého kola voleb do Senátu, už tím by se o něco zvýšil mandát zvoleného senátora. Ale domnívá se, že je třeba udělat pro opětovné získání důvěry voličů ve smysl této instituce podstatně více. „Mám v úmyslu v případě zvolení otevřít hned dvě kanceláře v obvodu. A vedle toho si začínám budovat kontaktní síť se zástupci pro každou samosprávnou obec. Říkám jim „Havlíčci“, jsou to takoví přímočaří a spolehliví pošťáci, kteří mi budou dávat zpětnou vazbu a vyřídí ústní vzkaz od obyvatel obce,“ uvedl Šemík. Na tiskové konferenci se osobně představil jeden z nich, Pavel Štěpánek z Chrudimi, jinak také lídr pirátské komunální kandidátky. Štěpánek vysvětluje, proč se mu ten nápad líbí: „Je to cesta, jak umožnit občanům být v blízkém kontaktu se svým senátorem, a já se postarám vždy zároveň o to, aby byl každý názor, podnět i kritika vyslyšeny a došlo ke zpětné vazbě“. Aktuálně síť čítá 5 zástupců a zájemci o tuto čestnou pozici se mohou kandidátovi do Senátu hlásit sami.

Šemík chce být ve výkonu senátorské funkce transparentní, věnovat se tomu na plný úvazek bez jiných pracovních povinností – určitou koncepci toho, jak by vypadala jeho komunikace s voliči chce ukázat už během kampaně.

Motoráček napříč regionem Na měsíc září a první týden v říjnu chystá se svým týmem celou řadu zajímavých akcí. V několika obcích proběhnou vypravěčské festiválky (např. v Havlíčkově Brodě, Šlapanově) neboli sousedská posezení s vyprávěním a zpíváním do kola. Vrcholem kampaně však bude jízda motoráčkem – známým pod jménem Hurvínek – napříč regionem, která se koná 29. 9. Vláček vyjede kolem desáté hodiny ráno z Chrudimi přes Slatiňany, Chrast, Hlinsko do Chotěboře a pak zase poputuje zpátky do pardubického muzea. Po cestě čekají vláček dlouhá zastavení na nádražích, kde z vlaku vystoupí dixielandová kapela a krajem se rozezní živá hudba.

Otevřená učebnice Polylinguahack Ke zvýšení zájmu o senátní volby má přispět také ojedinělý projekt Pirátské putovní univerzity – kolektivní tvorba učebnice pro učení cizích jazyků s názvem Polylinguahack. Projekt v sobě spojuje do jednoho modulu inovativní metodiku výuky cizích jazyků, kurz programování (zmíněná metodika se bude přetavovat v aplikaci vytvářenou pod licencí Creative Commons) a rešerše inspirativních příkladů dobré praxe a zajímavých inovací ze zahraničí. Kdokoliv z řad veřejnosti má ode dneška jedinečnou příležitost se do tohoto netradičního studia cizích jazyků a programování zapojit. IT konzultantem projektu je programátor Tomáš Mikulec z komunity kolem jazyka Python a spolupracující s PyLadies: „Spousta lidí si myslí, že programování je velice složité a je na to potřeba pěti let vysoké školy. V dnešní době máme spousty nástrojů, jak počítačům vysvětlit, co od nich chceme. Proto jsem mimo jiné spojil síly s Pirátskou putovní univerzitou, která to vidí podobně.“

Medailonek Romana Šemíka IT odborník a ve volném čase nadšený rodopisec. Absolvent ČVUT fakulty strojního inženýrství. V průběhu studia se specializoval na obor přístrojové, regulační a automatizační techniky. Pracoval jako databázový administrátor v BIS ČR, později v odboru informatiky Kanceláře Poslanecké sněmovny. Po roce 2000 pracovně prošel několika bankami, kde se věnoval převážně informační bezpečnosti. Následovalo profesní období v Úřadu pro ochranu osobních údajů. Je několik let registrovaným příznivcem Pirátů. Jako občanský lobbista se aktivně podílel na projektu Rekonstrukce státu. Má i zkušenost z komunálu, část volebního období (2014-2015) byl zastupitelem v městské části Praha Čakovice.

O Pirátské putovní univerzitě Tento projekt zdola – založený na konceptu svobodného a sebeřízeného učení – založila členka Pirátské strany Miluš Kotišová v lednu 2017. Dnes nabízí kolem 70 přednášek, dílen, seminářů či besed. V rámci univerzity je možno studovat již 3 studijní programy (Úvod do monetární gramotnosti, Kostarická studia a Vnitrostranické „zákonodárství“ – minimalistický přístup). Univerzita se dál rozvíjí a pouští se i do nezávislého dobrovolnického výzkumu.

Kontakty pro média:

Roman Šemík, 724 122 151, roman.semik@gmail.com, kandidát do Senátu

Miluš Kotišová, 778 111 455, milus.kotisova@pirati.cz, zakladatelka a kurátorka Pirátské putovní univerzity