Tradiční ankety Kraje Vysočina Skutek roku a Zlatá jeřabina znají své vítěze

Jihlava, 7. června 2022 – V pondělí 6. června, úderem sedmnácté hodiny odpolední, byla v prostorách premonstrátského kláštera v Nové Říši zahájena slavnostní událost u příležitosti ocenění tradičních anket Kraje Vysočina. Vyhlášení anket se zúčastnili také pirátští krajští radní a zastupitelé.

Klášter Panny Marie v Nové Říši nedaleko Telče byl založen řeholními sestrami svatého Norberta. A právě symbolicky 6. června, tedy v den svátku svatého Norberta, byla na tomto nádherném místě vítězům anket Zlatá jeřabina a Skutek roku předána ocenění v podobě finančního daru a symbolu těchto anket… šneka a plodu jeřabiny.

Tradiční ankety Kraje Vysočina Skutek roku a Zlatá jeřabina znají své vítěze

O hudební úvod večera se postaralo smyčcové kvarteto z Třebíče Cordial String Quartet, které zahrálo skladbu od Pavla Vranického, hudebního skladatele, dirigenta, houslisty a rodáka z Nové Říše. Úvodní přivítání patřilo opatovi premonstrátského kláštera Panny Marie Rudolfovi Kosíkovi, po němž nás přivítal hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek a vyhlašovatelé anket, tedy 1. náměstkyně hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová a náměstek hejtmana pro oblast kultury Roman Fabeš.

„Skutek roku je krajská anketa, která si klade za cíl ocenit nejlepší dobré skutky roku 2021. Já mohu s potěšením říci, že i v letošním roce se nám sešlo několik desítek nominací, a to ať už to byly fyzické nebo právnické osoby. U fyzických osob jste možná někteří z vás i hlasovali, protože v březnu byla otevřena internetová anketa na našich webových stránkách, kde jste mohli svým hlasem rozhodnout o tom, který z těch skutků vás nejvíce oslovil, inspiroval, který si podle vás zaslouží nějaké ocenění,“ řekla v úvodu náměstkyně pro regionální rozvoj Hana Hajnová (Piráti).

Tradiční ankety Kraje Vysočina Skutek roku a Zlatá jeřabina znají své vítěze

„Na to potom navazovala činnost odborné poroty, která vyhodnocovala z přihlášených skutků právnických osob, podnikatelů i neziskovek. Musím vám říct, že jsem měla možnost zasednout v té porotě a byla to práce věru těžká. Všechny ty skutky byly naprosto nádherné a byť tady může zvítězit jen pouze ten jeden jednotlivec z té dané kategorie, tak bych této příležitosti chtěla využít a poděkovat všem z vás, kteří po tom světě chodíte a koukáte kolem sebe, chodíte s otevřeným srdcem a jste odhodláni pomoci tam, kde je to potřeba, protože respekt, poděkování a ocenění si zasloužíte všichni. A já vám mockrát děkuji,“ dodala Hajnová.

V anketě Skutek roku 2021 uspělo celkem 9 fyzických a právnických osob, přičemž ocenění si odnesl například Ondřej Zmeškal za účast na závodě Tour de France spojenou s charitativní sbírkou, Markéta Svobodová za dobročinnou akci „Piknik v trávě pomáhá“, Pavel Prokop za zmapování osudů židovských rodin v Jaroměřicích nad Rokytnou a položení kamenů zmizelých a Jiří Onderka za vedení Klubu mladých zahrádkářů a organizaci akcí pro veřejnost. Mimo to uspěl i zapsaný spolek Happy run, pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině, Oldřich Heřman a Rodinná pekárna Veselo, Chaloupky o. p. s. a lesní mateřská škola nebo Tělovýchovná jednota Spartak Počátky, z. s.

Tradiční ankety Kraje Vysočina Skutek roku a Zlatá jeřabina znají své vítěze

Již osmnáctý ročník ankety Zlatá jeřabina je zaměřen převážně na kulturu a péči o kulturní dědictví, čemuž odpovídá i dvojice vyhlašovaných kategorií. V těch uspěly například Větrný mlýn na Kanciborku v Třebíči, Italský poklad Čech – koncert na zámku v Brtnici, divadelní představení Se zlatou růží v erbu, obnova poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, postupná obnova židovského domu v Třebíči a renovace hasičské stříkačky DS 16 z roku 1950. Obnova poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře pak získala také mimořádné čestné uznání náměstka hejtmana pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Romana Fabeše za významný přínos v oblasti hmotného kulturního dědictví.

Slavnostní večer pak opět zakončilo smyčcové kvarteto Cordial String Quartet se skladbou Viva la Vida od známé britské rockové skupiny Coldplay.

KONTAKT PRO NOVINÁŘE

Jiří Svoboda, 724 235 840, jiri.svoboda.hb@pirati.cz