Bude Strom roku opět z Vysočiny? Do letošního finále postoupila Praskoleská lípa

Telč, 1. července 2020 - Lípa přezdívaná Praskoleská, podle malé obce Praskolesy u Mrákotína poblíž Telče, je jednou z dvanácti finalistek ankety Strom roku České republiky 2020. Přibližně 800letou lípu nominoval její jihlavský fanoušek Ondřej Tůma a do finále postoupila z konkurence dalších 54 stromů. Porotu vedle úctyhodného stáří zaujala i zvonička umístěná v dutině stromu. Strom si zaúčinkoval také v pořadu Paměť stromů.

Klání o nejzajímavější dřevinu odstartuje 21. července, kdy se na webových stránkách www.stromroku.cz zobrazí profily všech finálových stromů a podrobné informace o hlasování. Lidé pro své favority budou moci hlasovat tři měsíce, vítězný Strom roku získá odborné arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a bude reprezentovat Českou republiku v mezinárodním kole ankety Evropský strom roku v únoru příštího roku. To letos ovládl jiný český unikát: Chudobínská borovice z břehu Vírské přehrady na Vysočině.

Praskoleská lípa se do soutěže dostala díky nominaci Ondřeje Tůmy, který odsud sice nepochází, ale lípa ho ohromila hned při prvním “setkání” - svou majestátností, svojí silou a také krásou. “Už v loňském roce jsem se pohyboval okolo Chudobínské borovice a líbilo se mi, že tak krásný strom, o němž by se jinak více než v blízkém okolí nevědělo, se dostal do povědomí tisíců lidí, což se následně odrazilo i v anketě Evropský Strom roku. Když jsem poprvé navštívil Praskoleskou lípu a její okolí, napadlo mě, že by si i tenhle strom zasloužil, aby se o něm více vědělo,” uvedl Tůma.

Staří i noví fanoušci Praskoleské lípy jí mohou fandit i na Facebooku ve skupině Fandíme Praskoleské lípě, kde se budou objevovat i aktuální informace - o zahájení a vývoji hlasování, pozvánky na akce a setkání u lípy nebo fotografie od fanoušků.

Fotografie

Ondřej Tůma