Food sharing aneb vaše jídlo nemusí končit v popelnici

30. 09. 2019
Food sharing aneb vaše jídlo nemusí končit v popelnici

Jihlava, 30. září 2019 - Znáte to – jdete v neděli s rodinou nakoupit jídlo na příští týden, máte velké oči, k tomu mají vše ve slevě a uděláte veliký nákup. Jenže v pátek zjistíte, že ty jogurty už se musí sníst, jinak se zkazí a vy na ně nemáte vůbec chuť. Nebo si koupíte na svačinu pomazánku, ale po prvním soustu zjistíte, že vám vůbec nechutná. Co s ní? Nebo jak praví klasik – kam s ní?

Řešením není jídlo prostě jen tak vyhodit. Přestože se to jeví jako nejsnadnější, jde o velké plýtvání jídlem, které by ještě mohlo být využito. Podle serveru zachranjidlo.cz se vyhodí až třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě. To je dost, že?

V několika městech, třeba v Praze nebo Olomouci, už vznikla facebooková skupina, kde lidé sdílejí své přebytky, které do několika hodin či minut najdou nové majitele a nové využití. Zatímco v Praze nebo Olomouci je tento způsob sdílení už zavedenou a běžnou praxí, Jihlavané se stále lehce ostýchají. I když má skupina okolo stovky členů, většinu času pospává a není moc aktivní.

Pojďme to změnit. Pomůžeme tím sobě – obohacením se o něco dobrého k jídlu, i naší planetě. Food sharingem zabráníme vytváření dalšího odpadu. Proto se neváhejte přidat do skupiny Sdílené jídlo Jihlava – Vysočina.

Další problém v oblasti plýtvání jídlem jsou restaurace. V Praze, Brně, Olomouci, Českých Budějovicích i Ostravě se čím dál více restaurací zapojuje do projektu Nesnězeno, kde se ke konci otevírací doby inzeruje neprodané jídlo za zlomek původní ceny. Pokud pobýváte v těchto městech, doporučuji si aplikaci stáhnout. Jihlava zatím ve výše zmíněném projektu nefiguruje, ale věřím, že to nebude dlouho trvat.

Nezapomínejte – sdílení je přece aktem lásky - sharing is caring.