Říjen ve Sněmovně z pohledu Jana Pošváře

Hned začátkem října vláda předložila náš návrh o kumulaci odměn politiků. Bohužel jde o klasickou metodu premiéra Babiše a jeho hnutí, kdy nejprve zkritizuje práci opozičních stran a následně jejich návrhy recykluje ve vykostěné úpravě.

Na zemědělském výboru mě nejvíce zvedl ze židle návrh na rozšíření na podporu živočišné výroby skrze zelenou naftu, tj. vratku ze spotřební daně z pohonných hmot pro zemědělce. Rozumím tomu, že dnes nelze utnout podporu zemědělcům, ale pokud už musíme, neschovávejme se za sousední státy, že to dělají podobně, a za neprůhledné vratky. Dělejme to transparentně a s minimální administrativní zátěží. Na výboru se sice vedla zajímavá diskuze, ale nakonec to skončilo stejně tak, že všichni přítomní kromě mně byli pro návrh. K tomuto bodu jsem měl výstup i na plénu při jednání ve sněmovně.

Dále jsme podpořili zrušení karenční doby. Prošla novela zákona o státní službě i přes náš odpor, protože novela usnadňuje vyhazování nepohodlných státních zaměstnanců. Nepodpořili jsme v prvním čtením státní rozpočet, protože snížení schodku nelze dělat přes navýšení odhadu příjmů. Na listopad jsme naplánovali Kulatý stůl o dostupnosti půdy. Debata bude probíhat zejména o dostupnosti půdy pro malé a začínající zemědělce. Pozvání přijali jak zástupci vlastníků půdy a malých zemědělců, tak i Zemědělský svaz, který zastupuje spíše velké agrokomplexy.