Festival svobodné kultury v Třebíči

V pátek 28. září se v Třebíči v židovské čtvrti uskuteční multižánrový Festival svobodné kultury. Festival se koná v ulici Leopolda Pokorného, před kulturní hospůdkou Trumpetka, a je zdarma.

V letošním roce již podruhé na třebíčské kulturní scéně dostanou prostor umělci, kteří hrají tzv. svobodnou hudbu nebo se věnují svobodné kultuře obecně. Co to znamená “svobodná kultura”? Tento termín vešel v širší povědomí v roce 2004, kdy Lawrence Lessig vydal svoji knihu “Svobodná kultura”, která se zabývala udržitelností stávající podoby práv duševního vlastnictví v době internetu. V českém prostředí tuto myšlenku nejvíce rozvíjí Pirátská strana, která chce, aby autorské právo plnilo svůj původní účel – zlepšovalo pozici autora vůči vydavatelům, producentům a prodejcům děl. Nikdy by nemělo být záminkou pro omezování svobodné tvorby, remixů, parodií a jiných tvůrčích počinů. Zároveň to ale neznamená, že by Piráti chtěli zrušit osobností práva autora. Naopak, jejich cílem je podpořit svobodu tvorby a najít nové cesty pro tvorbu v digitálním věku.

A tak na třebíčském festivalu potkáte hudebníky, divadelníky a spisovatele, kteří nejsou registrováni v OSA (Ochranný svaz autorský). Z konkrétních jmen se můžete těšit na kapely Ráďa a Vojta, Mr. Cook, Eugene Morrow nebo Who Killed Rose. Na divadelní scéně uvidíte třebíčskou rodačku Radku Blatnou-Dokulilovou v Pohádce o Červené karkulce brněnského Malého velkého divadla i v interaktivním představení klaunů TÚDLE a NÚDLE. Celý festival doplní scéna věnovaná literatuře, kde se představí Petra Vrzalová a Pavel Jabůrek autorským čtením a Barbora Fukalová s poezií a slam poetry.

Jak vůbec vznikl nápad na uspořádání tohoto festivalu a je Třebíč městem kultury? Na tyto otázky odpovídal jeden z hlavních organizátorů Roman Pašek: “Tento rok jsme již v dubnu pořádali VyOsení a vyzkoušeli jsme si tak pořádání větší akce. Chceme se ale posunout dál a namísto vystoupení kapel jsme chtěli skloubit dohromady i jiné umělecké směry. Z Třebíče pomalu mizí alternativní a nekomerční kultura, protože ji vytlačily mainstreamové festivaly. Chtěli bychom tento druh kultury podpořit a zároveň ukázat, že kultura se dá dělat i jinak, než pouze komerčně a v zastoupení OSA.”

Festivalové tóny se v ulici Leopolda Pokorného rozezní od 15:00 a venkovní produkce bude hrát do 22. hodiny, ale i poté bude možné si vychutnat festivalovou atmosféru v místní kulturní hospůdce Trumpetka. Zváni jsou velcí i malí, vstupné je zdarma a s sebou vám postačí dobrá nálada.

Program:

• 15:00 - Malé velké divadlo, Brno - Pohádka O Červené Karkulce - maňáskové představení pro malé i velké
  • 15:45 - Barbora Fukalová - slam poetry a poezie; Petra Vrzalová - autorské čtení; Pavel Jabůrek - autorské čtení
  • 16:30 - Divadlo Facka, Brno - interaktivní představení klaunů TÚDLE a NÚDLE
  • 18:00 - Ráďa a Vojta - Třebíč (folk-pop)
  • 19:00 - Eugene Morrow - Praha (indie-rock)
  • 20:00 - Who Killed Rose - Praha (indie-garage)
  • 21:00 - Mr. Cook - Třebíč (alternative-rock)

Kontakty pro média:

Roman Pašek, 734 507 329, roman.pasek@pirati.cz